Publicat 29/5/2019 7:35:46 +02:00CET

El Parlament vota aquest dimecres al seu nou vicepresident segon

Ple en el Parlament de Catalunya
David Zorrakino - Europa Press

Cs proposa Joan García per al càrrec i exigeix que no hi hagi "maniobres" en contra

contra BARCELONA, 29 maig (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament votarà aquest dimecres qui ha de ser el nou vicepresident segon de la Càmera després que l'anterior, José María Espejo-Saavedra (Cs), és presentés a les eleccions generals del 28 d'abril i hagi hagut de deixar l'escó per ser diputat del Congrés.

Cs ha proposat pel càrrec al seu diputat Joan García, actualment secretari tercer de la Mesa del Parlament, la qual cosa suposarà haver de fer dues votacions: la de vicepresident segon, i una altra per a la vacant que deixa García a la Taula --i que Cs vol que sigui para Laura Vílchez--.

Cs entén que per "cortesia parlamentària" la resta de partits de la Càmera respectaran els noms proposats per ells, i no intentaran presentar candidats alternatius amb l'objectiu de treure al partit taronja la seva representació en la Taula, l'òrgan rector de la Càmera.

No és la primera vegada que la Càmera ha de substituir membres de la Taula en plena legislatura, i les últimes vegades que s'ha fet, sempre s'ha respectat que el partit que ja ostentava el càrrec pugui nomenar a qui desitgi com a substitut.

Per exemple al juliol del 2015, el líder del PSC Miquel Iceta va deixar el seu lloc en la Taula en assumir el lideratge del partit i el va substituir Pere Navarro --qui precisament acabava de deixar la primera secretària del PSC--, i el canvi va ser avalat amb 107 vots a favor.

No obstant això, fa dues setmanes el PSC també va apel·lar a la mateixa cortesia parlamentària perquè el Parlament nomenés a Iceta senador perquè després pogués optar a la Presidència del Senat, i els partits independentistes ho van vetar i van rebutjar la proposta.

Ni JxCat ni ERC han volgut pronunciar-se sobre què faran en la votació d'aquest dimecres, una votació que és secreta i per urna, per la qual cosa és pot intuir el resultat, però no és pot determinar amb exactitud si els partits no volen explicar-ho.

El president de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, va confiar aquest dimarts en què no hi hagi "maniobres" d'altres grups per obstaculitzar la substitució d'Espejo-Saavedra, i ha assegurat que no te constància que és presentin candidats alternatius.

MAJORIA INDEPENDENTISTA

A més, és dóna la circumstància que, per primer vegada en mesos l'independentisme recuperarà en aquest ple la majoria absoluta, després que Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, tres diputats que no podien votar per la seva situació judicial, hagin deixat l'acta per anar al Congrés.

Això significa que el bloc independentista se situarà en 68 diputats i el bloc no independentista en 65, la qual cosa donarà a JxCat, ERC i la CUP més marge per aprovar iniciatives del que tènia fins llavors i els permetria, si ho desitgen, bloquejar els nous nomenaments de la Taula.

Aquest serà el primer ple després de les eleccions municipals i europees del cap de setmana, i també és farà la votació final de la llei d'espais agraris i del decret del Govern per crear un impost sobre els actius productius dels personis jurídiques.

Durant el plenari, en què se celebrarà la tradicional sessió de control al Govern, també és llegiran les cartes de comiat que han escrit Rull, Turull i Sànchez (JxCat) després de la seva marxa al Congrés dels Diputats.