Publicat 16/6/2020 19:29:18 +02:00CET

El Parlament vota aquest dimecres la creació de l'Agència de Patrimoni Natural

Ple del Parlament del 3 de juny.
PARLAMENT

Tornarà a ser un ple en format reduït i amb vot telemàtic i delegat pel coronavirus

BARCELONA, 16 juny (EUROPA PRESS) -

El Parlament celebrarà aquest dimecres un ple en el qual es debatrà i votarà la proposició de llei de creació de l'Agència de Patrimoni Natural, que ha estat polèmica per les crítiques de representants del món rural, alcaldes i propietaris de terres i boscos, que consideren que s'ha plantejat sense el consens amb el territori.

La iniciativa, de JxCat, ERC, PSC-Units i els comuns, proposa aquesta agència per a "la protecció, planificació, gestió, restauració, millora i estudi del mitjà natural de Catalunya, amb la finalitat de conservar el patrimoni natural, la biodiversitat i la geodiversidad, i garantir els serveis ambientals i les externalitats positives dels ecosistemes amb criteris d'integritat, sostenibilitat, persistència i eficàcia".

El debat de la proposició serà el segon punt de l'ordre del dia del ple, que començarà les 9.00 hores amb la sessió de control al Govern i al president de la Generalitat, Quim Torra, que serà el primer a respondre a les preguntes dels grups parlamentaris, ja que després es desplaçarà Vielha per encapçalar l'acte institucional de l'Hèsta d'Aran.

El ple tornarà a ser en format reduït i amb vot delegat i telemàtic pel coronavirus --encara que el Parlament ja ha reprès l'activitat presencial aquesta setmana---, i debatrà després de l'Agència de Patrimoni Natural el decret llei 18/2020 de mesures urbanístiques, financeres i ambientals, i el 20/2020 sobre esport davant la situació generada per la pandèmia.

SÀNCHEZ I CUIXART

També abordarà una moció de JxCat que demana exigir al Govern central donar compliment "de manera urgent" a les peticions d'Amnistia Internacional i de l'Organització Mundial Contra la Tortura (OMCT) de deixar en llibertat l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez i al president d'Òmnium, Jordi Cuixart.

Després tractarà dues mocions de Cs: una sobre planificació per gestionar riscos derivats de la campanya d'estiu, i una altra sobre la situació de la cultura pels efectes de la crisi generada per la pandèmia, que el ple votarà al costat de la resta de punts abans de tancar la sessió del dimecres.

SUCCESSIONS I DONACIONS

El ple es reprendrà el dijous amb el debat a la totalitat conjunt de dues proposicions de llei per modificar la regulació de l'impost de successions i donacions, una impulsada pel PP, i l'altra per Cs, que continuaran la seva tramitació parlamentària en comissió si superen aquest primer debat.

El ple abordarà després mocions sobre el model educatiu, dels comuns; l'emergència educativa, del PSC-Units; discriminacions en diversos àmbits, d'ERC --amb una esmena de Cs contra articles de Torra abans de ser president--, i de mesures econòmiques i socials pel coronavirus, de la CUP.

Les mocions es votaran la tarda del dijous, després de diverses interpel·lacions dels grups parlamentaris al Govern, entre elles una del PSC-Units sobre l'àmbit local i la pandèmia; una de JxCat sobre l'autogovern després de l'estat d'alarma; una dels comuns sobre prioritats en salut; de Cs sobre salut mental; de drets i llibertats d'ERC, i de política industrial, del PP.

Contador