El Parlament vota aquest dimarts la resolució conjunta de resposta a la sentència de l'1-O

Publicat 25/11/2019 18:47:15CET
JxCat i ERC durant una votació en el ple del Parlament
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

BARCELONA, 25 nov. (EUROPA PRESS) -

El Parlament celebrarà aquest dimarts i dimecres un ple en què es votarà la proposta de resolució de JxCat, ERC i la CUP que vol ser la resposta conjunta a la sentència de l'1-O a la cambra catalana, tot i que aquests tres grups no han consensuat encara com fer front a la suspensió del Tribunal Constitucional (TC) d'un punt d'aquesta iniciativa.

La proposta, que es votarà aquest dimarts a la tarda, rebutja la sentència del Tribunal Suprem publicada el 14 d'octubre, exigeix la llibertat dels presos sobiranistes i la tornada dels dirigents independentistes a l'estranger, i critica la "deriva autoritària de l'Estat".

El text inicial, que els grups van registrar el 22 d'octubre, incorporava el punt 11 en què buscaven que la cambra reiterés la seva defensa del dret a l'autodeterminació, però part d'aquest punt va ser suspès pel TC i no es votarà: "El Parlament reitera i reiterarà tantes vegades com vulguin els diputats i les diputades la reprovació de la monarquia, la defensa del dret a l'autodeterminació i la reivindicació de la sobirania del poble de Catalunya per decidir el seu futur polític", afirma la part suspesa per l'Alt Tribunal.

Davant això, JxCat, ERC i la CUP han presentat esmenes cadascun pel seu compte, però de moment no han aconseguit consensuar com han de respondre aquesta suspensió del TC i això ha evidenciat la falta d'unitat dels partits independentistes, tot i que encara són a temps de pactar una transacció.

RETRETS PER LES ESMENES

La CUP va ser el primer a presentar una esmena, en la qual proposa que la resolució rebutgi aquesta suspensió, i JxCat va presentar-ne una altra que critica la decisió del TC i vol explicitar que la cambra "reivindica poder debatre i votar sobre el dret a l'autodeterminació, la reprovació de la monarquia i el reconeixement de la sobirania de Catalunya i del seu dret a decidir".

Això va crear les crítiques d'ERC, que va qualificar les esmenes de JxCat i la CUP com a "moviments individuals i partidistes a un text conjunt que buscava des de l'inici la unitat estratègica", perquè considera que les haurien d'haver presentat conjuntament, van dir fonts del partit.

Per la seva banda, la diputada de JxCat Elsa Artadi va afirmar divendres en declaracions als mitjans que l'esmena presentada no difereix d'allò que defensa també ERC i que no hauria d'haver-hi cap problema: "No estem dient res molt diferent d'allò que deia el president del Parlament fa unes setmanes quan encara estàvem en campanya electoral sobre la defensa de la llibertat que es pugui parlar de tot".

Després d'això, aquest dilluns, ERC ha presentat les seves pròpies esmenes, en les quals demana rebutjar la suspensió del TC, que veu "contrària als drets fonamentals de llibertat d'expressió, llibertat ideològica i participació política".

Els grups tindran temps fins pocs minuts abans de la votació per transaccionar aquestes esmenes i que s'acabi votant un text unitari, que és el que es pretenia amb aquesta resolució de resposta a la sentència, però abans la Mesa del Parlament haurà d'admetre a tràmit les esmenes presentades.

DESIGNACIÓ DE DE LA VEGA

El ple començarà aquest dimarts a les 15.00 hores, amb el debat i votació de la proposta del PSC per designar el seu primer secretari a les Terres de l'Ebre, Manel de la Vega, com a senador designat pel Parlament.

Previsiblement la seva elecció continuarà endavant i ocuparà la vacant que va deixar l'expresident de la Generalitat José Montilla quan va renunciar al seu escó de senador perquè el líder socialista, Miquel Iceta, fora president de la cambra baixa, cosa que no va fructificar perquè els partits independentistes van tombar la proposta de designar-lo com a senador; una decisió sense precedents a la cambra.

Aquest dimarts a la tarda també es votaran diverses mocions dels grups i el dimecres cap a les 10.30 hores se celebrarà la sessió de control al Govern i al president del Govern, Quim Torra.

A més, tindrà lloc el debat i votació final de la proposició de llei de ports i transports en aigües marítimes i comercials, i el debat de totalitat del projecte de llei de modificació de la llei del canvi climàtic per regular l'impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica.