El Parlament veu inacció en la UE davant de la "vulneració de drets" i demana neutralitat sobre Catalunya

Publicat 27/11/2019 16:04:06CET
(E-D) El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès i el president de la Gneralitat, Quim Torra, durant una sessió plenària al Parlament, a Barcelona / Catalunya (Espanya), 26 de novembre del 2019 (arxiu).
David Zorrakino - Europa Press

BARCELONA, 27 nov. (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament ha aprovat dimecres una moció promoguda per ERC que assenyala "inacció de les institucions europees davant la vulneració de drets fonamentals de la ciutadania per part de l'Estat espanyol" i li demana neutralitat sobre Catalunya perquè garanteixi drets i diàleg, punt al qual han donat suport JxCat, ERC, comuns i CUP.

Així, considera necessari que les institucions europees mantinguin "una posició neutral cap al conflicte democràtic entre Catalunya i la resta de l'Estat espanyol" que els permeti erigir-se com a garant dels drets fonamentals de la ciutadania i d'un diàleg que serveixi per aconseguir solucions polítiques.

La moció, que vol deixar constància de la voluntat europeista del Parlament, veu conseqüències de la resposta judicial en les institucions europees, i una "falta de respecte del Tribunal Suprem a les institucions europees per no respectar la resolució del Tribunal de Justícia de la Unió Europea".

També ha aprovat "condemnar l'atemptat democràtic que va suposar l'expulsió forçada per part de la JEC d'Oriol Junqueras de la llista electoral d'ERC", acusa l'Estat d'instrumentalitzar les institucions europees i d'ignorar les opinions del Grup de Treball de Nacions Unides sobre Detencions Arbitràries.

Amb l'acceptació d'una esmena de JxCat, la moció critica també la "falta de respecte per part del TS a les institucions europees a emetre ordres europees de detenció i extradició contra els eurodiputats Carles Puigdemont i Antoni Comín sense haver obtingut prèviament l'autorització del Parlament europeu".

Demana a les institucions europees que garanteixin els drets de representació dels ciutadans que van votar Junqueras, Puigdemont i Comín, reclama la llibertat de Junqueras i la retirada de les ordres de detenció de Puigdemont i Comín per garantir els seus drets com a europarlamentaris.

AUGE DE L'EXTREMA DRETA

Mostra la seva preocupació per l'auge de l'extrema dreta i demana que no es normalitzi ni blanquegi el feixisme ni les seves polítiques --aprovat per unanimitat excepte l'abstenció del PP-- i critica els acords d'organitzacions polítiques amb partits d'extrema dreta, "com el cas recent de la Comunitat de Madrid, on la majoria de l'Assemblea va demanar la il·legalització dels partits independentistes" --amb abstenció de PP i Cs--.

A més, lamenta la "impunitat que sovint tenen les accions d'extrema dreta al carrer i massa sovint donen aparença de connivència amb les institucions judicials i els cossos i forces de seguretat de l'Estat", alguna cosa que han recolzat JxCat, ERC i comuns i han rebutjat Cs, PSC-Units i PP, mentre que la CUP s'ha abstingut.

La republicana Adriana Delgado ha lamentat l'auge de l'extrema dreta i ha assenyalat una "instrumentalització de l'Estat espanyol de les institucions europees" que estan posant en perill els drets i les llibertats compartides, segons ella, cosa que ha compartit Josep Costa (JxCat), que ha demanat que Europa i l'Estat s'allunyin de l'extrema dreta.

"Pensàvem que les institucions europees estaven pensades per defensar els drets de tots els europeus", ha dit Costa, després del que Carles Riera (CUP) ha dit que existeix un idealisme i un utopismo europeu que no es correspon amb la realitat, cosa que creu que es desprèn d'aquesta moció.

La diputada socialista Esther Niubó ha explicat que el PSC ha votat en contra del conjunt de la moció perquè creu que té un "caràcter propagandístic", i Marc Parés (comuns) ha assegurat que la manera de frenar l'extrema dreta a Espanya és que hi hagi un executiu progressista que impulsi polítiques socials com a antídot, com diu que volen fer amb els socialistes.

Susana Beltran (Cs) ha acusat els partits independentistes de no haver respectat la democràcia ni els valors europeus al Parlament el 6 i 7 de setembre previs a l'1-O, i el popular Daniel Serrano ha dit que "veuen extrema dreta a tot arreu".

Contador