Publicat 20/04/2021 15:45

El Parlament vetarà que Vox tingui un senador i en designarà tres del PSC, tres d'ERC i dos de Junts

Arxiu - Reunió de la Mesa del Parlament.
PARLAMENT

ERC, Junts, la CUP i els comuns proposen una fórmula de repartiment alternativa per excloure Vox

BARCELONA, 20 abr. (EUROPA PRESS) -

La Junta de Portaveus del Parlament ha acordat aquest dimarts el repartiment dels vuit senadors de designació autonmica que correspon elegir a la cambra catalana i ha decidit vetar Vox, de manera que tres seran del PSC, tres d'ERC i dos de Junts.

Ho ha anunciat en una roda de premsa el portaveu de Cs a la cambra, Nacho Martín Blanco, i fonts parlamentries han explicat a Europa Press que ERC, Junts, la CUP i els comuns hi han votat a favor, mentre que el PSC-Units, Vox, Cs i el PP ho han rebutjat.

ERC, Junts, la CUP i els comuns, que tenen majoria en aquest rgan, han plantejat aquesta proposta de repartiment per evitar que el Parlament elegeixi un senador de Vox, malgrat que proporcionalment els en correspondria un, i ho han emmarcat en el "pacte antifeixista" que van acordar amb el PSC al comenament de la legislatura, tot i que els socialistes s'han desmarcat d'aquesta qüestió.

Fonts parlamentries han assenyalat que la fórmula que s'ha utilitzat per repartir els senadors ha estat el 'sistema imperiali', un mtode que s'utilitza en sistemes electorals d'altres pasos, com ara en els comicis d'Itlia entre el 1956 i el 1991, i a l'Equador des de l'any 2004.

Aquest mtode és una variant de la fórmula D'Hondt que beneficia els partits majoritaris i les mateixes fonts han assegurat que han optat per aquest sistema tenint en compte que el PSC, ERC i Junts tenen un nombre de diputats molt semblant --els socialistes i republicans en tenen 33 cadascun i Junts 32-- lluny dels 11 de Vox, per la qual cosa veuen just que es prioritzi la representació d'aquestes tres formacions.

Al llarg de la histria del Parlament, el mtode de restes majors s'ha utilitzat en totes les legislatures per repartir els senadors, excepte en la IV i la X, en les quals es va utilitzar la regla D'Hondt.

Si s'apliquen aquests dos sistemes a la legislatura actual, a Vox li correspon un senador: segons el mtode de restes majors n'hi tocarien dos al PSC, dos a ERC, dos a Junts, un a la CUP i un a Vox, i segons la fórmula D'Hondt tres serien del PSC, dos d'ERC, dos de Junts i un de Vox.

En canvi, si s'aplica la 'fórmula imperiali', els tres principals partits en surten reforats i eviten que es designi un senador de Vox, perqu tres correspondrien al PSC, tres a ERC i dos a Junts.

La llei estableix que els senadors s'han de repartir de manera proporcional segons els resultats electorals, per no concreta quin mtode s'ha d'aplicar, per la qual cosa, fonts d'ERC consideren que aquest repartiment no incompleix la llei i entenen que no es pot impugnar als tribunals.

El líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, ja va avisar la setmana passada en una roda de premsa que aniria als tribunals si es vetava la seva formació en la designació de senadors, perqu considera que els en correspon un per llei.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés