Actualitzat 25/06/2014 14:38

El Parlament valida eximir particulars i pimes de les taxes judicials

Artur Mas, J.Ortega. F.Homs y A.Mas-Colell, en el Parlament
EUROPA PRESS

BARCELONA, 25 juny (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha validat aquest dimecres amb el vot a favor de CiU, ERC, PSC, PP i C's, el vot en contra d'ICV-EUiA i l'abstenció de la CUP el decret llei 1/2014 de taxes i preus públics de la Generalitat, que eximeix particulars i petites empreses de pagar taxes judicials.

L'aplicació del decret suposarà que els ciutadans i les pimes amb un volum de negoci inferior a un milió d'euros quedin exempts del pagament de les taxes judicials en els àmbits civil i contenciós administratiu.

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha defensat la necessitat de revisar la taxa de la Generalitat --avalada pel Tribunal Constitucional (TC)-- per evitar els "efectes dissuasoris" d'accés a la justícia que podrien derivar de la convivència de les taxes catalanes i les del Govern espanyol.

La diputada d'ERC Gemma Calvet ha explicat que donen suport als canvis en el gravamen "per responsabilitat" malgrat no compartir alguns aspectes de la taxa, i ha reclamat que es remarqui la condició transitòria d'aquesta taxa que, ha dit, deriva de l'asfíxia financera del Govern espanyol sobre Catalunya.

També Ferran Pedret (PSC) ha defensat el suport del seu grup al decret al·legant que és una bona notícia eximir a particulars i pimes del pagament de les taxes, però ha subratllat que els canvis no els satisfan plenament i ha preguntat què succeeix amb aquells ciutadans que van pagar l'impost mentre va estar vigent.

El diputat de C's José Manuel Villegas ha donat suport als canvis en el gravamen perquè "votar en contra suposaria que la llei s'apliqués com està", però ha subratllat l'oposició del seu grup a les taxes judicials i ha cridat el Govern a acceptar el seu error i derogar el gravamen.

Tot i que ha amb més suport el decret, Sergio Santamaría (PP) ha acusat el Govern d'elaborar "un monument a la hipocresia política que pretén arrencar l'aplaudiment fàcil per un gest purament oportunista", i ha negat que les taxes judicials del Govern espanyol posin traves a la justícia gratuïta.

Isabel Vallet (CUP) ha criticat que el Govern parli ara d'efecte dissuasori d'accés a la justícia quan abans ho negava, i ha justificat l'abstenció del seu grup perquè, tot i que són partidaris que l'accés a la justícia sigui just i igual, el decret "millora un poc les exempcions".

Salvador Milà (ICV-EUiA) ha explicat el vot en contra del seu grup perquè rebutja que s'incorporin taxes per accedir a un servei públic com la justícia, tot i que ha reconegut que el decret "disminueix enormement" el gravamen aprovat inicialment.

ANTECEDENTS DEL DECRET

El decret va arribar després de l'acord entre la Conselleria de Justícia, el Consell de l'Advocacia Catalana i el Consell de Col·legis de Procuradors de Catalunya, gestat després de setmanes de negociacions i després de la sentència del TC que ha avalat l'aplicació de la taxa catalana.

En aquest acord es va decidir també ampliar els suposats que quedaran exempts del pagament de la taxa: demandes d'execució, reconversions i les sol·licituds de concurs; també es va acordar mantenir el mínim de 60 euros i el màxim de 120 en l'aplicació de la taxa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés