Publicat 04/03/2020 14:19

El Parlament valida el decret d'habitatge que modifica la definició d''habitatge buit'

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Dami Calvet, al Parlament de Catalunya.
David Zorrakino - Europa Press

JxCat, ERC, els comuns i la CUP hi voten a favor mentre que Cs, el PSC i el PP en contra

BARCELONA, 4 març (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha validat aquest dimecres el Decret llei 1/2020 de mesures urgents per millorar l'accés a l'habitatge, que modifica la definició d''habitatge buit' de l'anterior decret del Govern.

El decret, que el Consell de Garanties Estatutries (CGE) ha considerat inconstitucional, tot i que la seva opinió no és vinculant, s'ha validat amb 77 vots favorables de JxCat, ERC, els comuns i la CUP, i 57 en contra de Cs, el PSC-Units i el PP.

El Govern va aprovar aquest decret per modificar la definició d''habitatge buit' pels dubtes d'interpretació i els problemes de seguretat jurídica que podia comportar, i estableix buit un habitatge quan est desocupat "sense causa justificada" durant més de dos anys.

Considera que les causes justificades són el trasllat per raons laborals, el canvi de domicili per una situació de dependncia, l'abandonament en una zona rural en procés de prdua de població i que la propietat sigui objecte d'un litigi pendent de resolució.

Així, assenyala que l'ocupació d'un habitatge sense títol legítim no impedeix que es pugui considerar buit aquest habitatge.

DAMI CALVET

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Dami Calvet, ha presentat el decret, que creu que serveix perqu la Generalitat tingui "eines normatives al servei d'un objectiu compartit: que el dret d'habitatge de famílies vulnerables estigui per sobre dels interessos de grans fons d'inversió i entitats financeres".

Per ell, aquest decret serveix per evitar desnonaments de famílies vulnerables que han ocupat habitatges buits que són propietat de grans tenidors i ha assegurat que el Govern actuar perqu "no hi hagi cap excusa possible per suspendre els desnonaments".

EN CONTRA

La diputada de Cs Marina Bravo ha recriminat al Govern que no faci cas a l'opinió del CGE, ha qualificat el decret d'inconstitucional, irracional i injust, i ha sostingut que serveix per "protegir els qui se salten les lleis i deixen fora els qui les compleixen".

La socialista Rosa Maria Ibarra ha vaticinat que el decret arribar al Tribunal Constitucional (TC) i quedar anullat, de la mateixa manera que considera una "irresponsabilitat" i tacticisme electoral haver-lo portat al ple.

Santi Rodríguez (PP) ha afirmat que no entén com "un Govern amb Convergncia i un conseller de Convergncia", en referncia a JxCat i Calvet, pugui aprovar un decret com aquest i ha exigit que el Govern de Pedro Sánchez el porti al TC perqu s'anulli i ha dit que, si l'executiu no ho fa, ho faran ells.

A FAVOR

De la seva banda, Susanna Segovia (comuns) ha argumentat que el decret no regularitza l'ocupació, sinó que serveix perqu els grans tenidors estiguin obligats a oferir lloguers socials a les famílies vulnerables, i ha criticat que es vulgui "utilitzar el TC per frenar avanos socials".

La cupaire Maria Sirvent ha insistit que els drets socials s'han de defensar malgrat que es considerin inconstitucionals, ha acusat el Govern de no treballar per evitar els desnonaments i ha reivindicat que és la mobilització de la ciutadania el que garanteix drets com el de l'habitatge: "Els drets es conquereixen al carrer".

El republic José Rodríguez ha reivindicat el decret i ha criticat els partits que el rebutgen perqu, a parer seu, utilitzen la Constitució "com un escut per negar drets".

Finalment, Toni Morral (JxCat) ha qualificat de valent aquest decret, perqu creu que mostra la voluntat del Govern de fer front a la situació de l'habitatge a Catalunya i ha avisat que qui recorri davant el TC "voldr dir que se situa fora dels més vulnerables".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés