Publicat 21/01/2015 17:50

El Parlament valida la creació d'un registre de traductors i intèrprets judicials

Pleno del Parlament
EUROPA PRESS

BARCELONA, 21 gen. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha validat aquest divendres el decret llei 8/2014 del 23 de desembre aprovat pel Govern, i que estableix la creació d'un registre de traductors i intèrprets judicials perquè puguin actuar davant dels òrgans judicials amb seu a Catalunya.

El text, que s'ha aprovat amb el vot a favor de tots els partits llevat del PSC, que se n'ha abstingut, garanteix que qualsevol part implicada en un procés judicial podrà disposar, si cal, d'un traductor o un intèrpret davant de les autoritats policials i judicials i a l'hora de defensar-se.

El decret llei també exigeix el coneixement de les llengües oficials de Catalunya als professionals que s'hi vulguin inscriure i inclou també l'ús del llenguatge de signes.

A més de validar el decret de llei, el Parlament també ha aprovat amb el vot favorable de tots els partits iniciar la tramitació d'un projecte de llei sobre aquesta qüestió.

"GARANTIR L'EQUITAT"

El registre permet acreditar que els traductors i intèrprets tenen un coneixement adequat de l'idioma a nivell jurídic i "garantir l'equitat" i igualtat de drets per a tots els ciutadans.

Tant Gemma Calvet (ERC) com Ferran Pedret (PSC) han considerat que al decret hi hauria d'haver més concreció de les titulacions que han de tenir els traductors, mentre que Sergio Santamaría (PP) ha lamentat que l'excessiva càrrega de treball en alguns jutjats perjudiqui els ciutadans.

Carmen de Rivera (C's) ha destacat que amb aquest decret es protegeix les garanties establertes en la Constitució, mentre que Salvador Milà (ICV-EUiA) ha defensat un exercici professional del traductor basat en els principis de neutralitat i objectivitat.

Elena Rivera (CiU) ha reclamat que a Catalunya es parlen més de 242 llengües maternes diferents, mentre que David Fernández (CUP) ha dit que aquest decret hauria d'haver-se aprovat molt abans, ja que la directiva comunitària que la UE va impulsar sobre aquesta qüestió donava de termini als Estats fins al 2013 per adaptar-s'hi.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés