Publicat 11/07/2024 07:11

El Parlament tramitarà aquest dijous la reforma del reglament per permetre el vot telemàtic

Archivo - Escó buit durant el ple de constitució de la XV legislatura del Parlament de Catalunya, a 10 de juny de 2024
Kike Rincón - Europa Press - Archivo

Afegeix una flexibilització per cedir diputats i constituir grups parlamentaris

BARCELONA, 11 jul. (EUROPA PRESS) -

El Parlament debatrà i votarà aquest dijous la tramitació de la reforma parcial del reglament de la Cambra proposada per PSC-Units, Junts, ERC, els Comuns i la CUP per ampliar la delegació de vot dels diputats i permetre el vot telemàtic, la qual cosa possibilitaria als electes residents a l'estranger exercir el seu vot.

A partir de les 10.00 hores, el ple durà a terme el primer pas del procediment, amb el debat i votació sobre la tramitació exprés en lectura única de la reforma parcial presentada per aquests cinc partits, segons ha explicat la Cambra aquest dimecres en un comunicat.

Si el ple acorda la tramitació, s'obrirà un termini per presentar esmenes que acabarà a les 15.30 hores d'aquest mateix dijous.

La proposta de reforma i les esmenes es portaran a debat i votació final en un ple que el Parlament té agendat pel 25 de juliol, en una sessió que, perquè la mesura tiri endavant, necessitarà el vot favorable de la majoria absoluta de la Cambra en una votació del text definitiu.

La reforma del reglament facilitaria la votació telemàtica de l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, i de l'exconseller Lluís Puig, tots dos diputats electes de Junts i residents a l'estranger a l'espera que se'ls apliqui la Llei d'Amnistia.

També possibilitaria que la CUP es pogués constituir com a grup parlamentari, amb la cessió temporal d'un diputat per part d'un altre partit, evitant així que comparteixin grup mixt amb Aliança Catalana durant la present legislatura.

PLE D'AQUEST DIJOUS

En el ple d'aquest dijous, el debat sobre la lectura única començarà amb la intervenció dels partits que han proposat la reforma, de menor a major representació --CUP, Comuns, Comuns, ERC, Junts i PSC-Units-- i els seguiran la resta de les formacions en el mateix ordre --Aliança Catalana, Vox i PP--.

Els grups disposaran de cinc minuts per intervenir en el ple, mentre que la CUP i Aliança Catalana, tots dos en el grup mixt, tindran quatre i dos minuts, respectivament.

DIVERSOS OBJECTIUS

El text proposa modificar quatre articles del Reglament del Parlament i afegir un nou article i dues disposicions transitòries, amb l'objectiu d'ampliar suposats de delegació de vot, regular el vot telemàtic, flexibilitzar el procediment d'adscripció de diputats a altres grups, i modificar la majoria necessària per aprovar declaracions institucionals.

Respecte a la delegació de vot, fins ara existien els supòsits de maternitat, paternitat, hospitalització, malaltia greu i incapacitat perllongada, als quals la reforma afegeix el de "situacions excepcionals degudament justificades a criteri de la Mesa en què, per impedir el desenvolupament de la fundació parlamentària i ateses les especials circumstàncies, es considerin suficientment justificades".

El text també preveu que, en aquestes circumstàncies, es pugui sol·licitar el vot telemàtic, que podrien demanar també els diputats que tinguin compromisos de representació institucional del Parlament o la Generalitat a l'estranger que els impedeixi assistir a una votació.

Així mateix, en una nova disposició transitòria, la proposta explicita que podran delegar el vot "els diputats que es trobin dins de les causes incloses en la Llei orgànica 1/2024, del 10 de juny, d'amnistia" sempre que hi hagi qualsevol procediment obert sobre si se'ls aplica aquesta llei.

GRUPS PARLAMENTARIS

Sobre l'adscripció dels diputats a grups parlamentaris, la reforma contempla que, dins dels cinc primers dies de cada període de sessions, un diputat pugui canviar d'adscripció fins i tot si els grups ja estan constituïts, amb el vistiplau previ del portaveu del grup al com es volen adscriure.

En una altra disposició transitòria, la proposta preveu que, si s'aprova la reforma parcial, es disposarà d'un "període excepcional de 10 dies per realitzar canvis en l'adscripció dels diputats a altres grups parlamentaris, així com la possibilitat de constituir nous grups parlamentaris".

Finalment, la proposta modifica les majories necessàries per aprovar declaracions institucionals al Parlament, de manera que, en comptes de la unanimitat que feia falta fins ara, passaria a ser suficient el vot favorable del president de la Cambra i una majoria qualificada de dos terços de la Junta de Portaveus.