Publicat 6/2/2019 18:05:13 +01:00CET

El Parlament tramita el projecte d'ordenació del litoral que inclou un nou cnon

Natlia Snchez (CUP)
EUROPA PRESS - DAVID ZORRAKINO

Calvet defensa la llei per "ambiciosa" i reguladora de la costa catalana

BARCELONA, 6 febr. (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament ha donat trmit aquest dimecres al projecte de llei d'ordenació del litoral presentat pel Govern catal, que inclou nous plans d'ordenació i un cnon econmic.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Dami Calvet, que ha defensat la iniciativa, ha celebrat que cap grup no hagi presentat una esmena a la totalitat al text i ha destacat que es pretén donar compliment a l'Estatut i "articular un model de gestió integral del litoral".

"És una llei ambiciosa" que incorpora les recomanacions europees en gestió de costes i que ara els grups parlamentaris podran modificar al seu debat en ponncia i en comissió, per ser votada finalment en el ple.

El cnon que contempla la llei afectaria l'explotació d'activitats en el domini públic marítim-terrestre que necessitin algun tipus de concessió de la Generalitat i gravar el benefici net anual, abans d'impostos, amb un 3%.

"Est destinat a la millora, recuperació i restauració del domini públic", ha assegurat Calvet, que ha detallat que la normativa buscar una nova classificació de les platges que superi el binomi natural-urbana i pretén superar l'estacionalitat de la costa en els mesos d'estiu.

GRUPS PARLAMENTARIS

La diputada de Cs Marina Bravo ha criticat el Govern de Torra per incorporar un gravamen en l'articulat i ha fet una crida a espavilar per preservar la costa catalana: "Si volem que les nostres generacions i les futures puguin gaudir tant de la riquesa natural com de la socioeconmica del litoral hem de posar-nos les piles".

El socialista Jordi Terrades ha demanat que la gestió integrada que contempla la Generalitat no deixi de costat l'administració municipal i que, per tant, s'"empoderi els ajuntaments de manera efectiva en la gestió del litoral".

El diputat de CatECP Lucas Ferro ha celebrat que el projecte de llei inclogui recomanacions europees de gestió del litoral, per ha retret a Calvet que no s'incorporin criteris polítics per limitar la crrega que pateix la costa catalana: "Segueixen receptant-nos especulació amb el terreny i l'habitatge".

En una línia semblant, la cupaire Natlia Snchez ha lamentat que la costa catalana, molt urbanitzada, no és capa de fer front al canvi climtic i ha retret al Govern que no vulgui preservar el litoral: "Ens agradaria estar davant d'una llei de recuperació, protecció i ordenació, i amb el títol ja en podem veure la intenció: ordenar. Res de recuperar ni protegir".

3%

El popular Santi Rodríguez ha criticat el Govern per plantejar un cnon en la llei i, a més, sigui del 3%, la xifra que presumptament l'extinta CDC exigia als contractistes públics de la Generalitat: "No podien haver buscat un altre percentatge per dissimular?".

El republic Marc Sanglas li ha respost que els del PP "no són els més oportuns per parlar d'aquesta qüestió", en referncia als suposats casos de corrupció que afecten el partit, i ha defensat que es posi sobre la taula la gestió integrada del litoral catal.

Per part de JxCat, Gemma Geis ha assegurat que el projecte del Govern va més enll de la Llei de Costes i la Llei de Muntanyes estatal i pretén donar resposta a "un problema que és catal per que abasta una gran multitud de pasos i territoris".