Publicat 6/2/2019 18:05:13CET

El Parlament tramita el projecte d'ordenació del litoral que inclou un nou cànon

EUROPA PRESS - DAVID ZORRAKINO

Calvet defensa la llei per "ambiciosa" i reguladora de la costa catalana

BARCELONA, 6 Febr. (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament ha donat tràmit aquest dimecres al projecte de llei d'ordenació del litoral presentat pel Govern català, que inclou nous plans d'ordenació i un cànon econòmic.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que ha defensat la iniciativa, ha celebrat que cap grup no hagi presentat una esmena a la totalitat al text i ha destacat que es pretén donar compliment a l'Estatut i "articular un model de gestió integral del litoral".

"És una llei ambiciosa" que incorpora les recomanacions europees en gestió de costes i que ara els grups parlamentaris podran modificar al seu debat en ponència i en comissió, per ser votada finalment en el ple.

El cànon que contempla la llei afectaria l'explotació d'activitats en el domini públic marítim-terrestre que necessitin algun tipus de concessió de la Generalitat i gravarà el benefici net anual, abans d'impostos, amb un 3%.

"Està destinat a la millora, recuperació i restauració del domini públic", ha assegurat Calvet, que ha detallat que la normativa buscarà una nova classificació de les platges que superi el binomi natural-urbana i pretén superar l'estacionalitat de la costa en els mesos d'estiu.

GRUPS PARLAMENTARIS

La diputada de Cs Marina Bravo ha criticat el Govern de Torra per incorporar un gravamen en l'articulat i ha fet una crida a espavilar per preservar la costa catalana: "Si volem que les nostres generacions i les futures puguin gaudir tant de la riquesa natural com de la socioeconòmica del litoral hem de posar-nos les piles".

El socialista Jordi Terrades ha demanat que la gestió integrada que contempla la Generalitat no deixi de costat l'administració municipal i que, per tant, s'"empoderi els ajuntaments de manera efectiva en la gestió del litoral".

El diputat de CatECP Lucas Ferro ha celebrat que el projecte de llei inclogui recomanacions europees de gestió del litoral, però ha retret a Calvet que no s'incorporin criteris polítics per limitar la càrrega que pateix la costa catalana: "Segueixen receptant-nos especulació amb el terreny i l'habitatge".

En una línia semblant, la cupaire Natàlia Sànchez ha lamentat que la costa catalana, molt urbanitzada, no és capaç de fer front al canvi climàtic i ha retret al Govern que no vulgui preservar el litoral: "Ens agradaria estar davant d'una llei de recuperació, protecció i ordenació, i amb el títol ja en podem veure la intenció: ordenar. Res de recuperar ni protegir".

3%

El popular Santi Rodríguez ha criticat el Govern per plantejar un cànon en la llei i, a més, sigui del 3%, la xifra que presumptament l'extinta CDC exigia als contractistes públics de la Generalitat: "No podien haver buscat un altre percentatge per dissimular?".

El republicà Marc Sanglas li ha respost que els del PP "no són els més oportuns per parlar d'aquesta qüestió", en referència als suposats casos de corrupció que afecten el partit, i ha defensat que es posi sobre la taula la gestió integrada del litoral català.

Per part de JxCat, Gemma Geis ha assegurat que el projecte del Govern va més enllà de la Llei de Costes i la Llei de Muntanyes estatal i pretén donar resposta a "un problema que és català però que abasta una gran multitud de països i territoris".

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.