Publicat 03/06/2015 17:56

El Parlament tramita la llei que protegirà els pisos desnonats davant de fons d'inversió

El conseller Santi Vila y el presidente Artur Mas en el pleno del Parlament
EUROPA PRESS

Vila assegura que la Generalitat ja pot tenir dret de tempteig sobre 2.000 habitatges

BARCELONA, 3 juny (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha acordat aquest dimecres per unanimitat admetre a tràmit el projecte de llei de la Generalitat de mesures extraordinàries i urgents per a la mobilització d'habitatges provinents de desnonaments, una norma que ja es va aprovar a l'abril en format de decret llei i que ara s'obrirà a les esmenes dels grups.

La norma estableix d'entrada que la Generalitat i els ajuntaments tindran fins al 2021 un dret de tempteig i de retracte en les operacions de venda de tots els pisos procedents d'execucions hipotecàries o dacions en pagament fetes després de l'abril del 2008 en els 72 municipis catalans on hi ha demanda acreditada i un alt risc d'exclusió social.

Així, podran actuar "davant de dinàmiques d'especulació immobiliària en operacions entre entitats financeres i possibles grups inversors mundials que vulguin aprofitar aquesta conjuntura", amb un instrument que els permetrà protegir els ciutadans amb problemes per pagar la seva hipoteca o lloguer.

El conseller de Terrritori i Sostenibilitat, Santi Vila, --que l'abril va defensar aquesta norma com a un "instrument potent" i ha recordat el compromís d'incrementar en un 10% en dos anys l'actual parc públic d'habitatges-- ha reivindicat que el Parlament és la primera Cambra autonòmica a adoptar una mesura d'aquestes característiques a Espanya.

Ha explicat que des de l'aprovació del decret a finals d'abril s'ha comunicat a la Generalitat l'existència de 2.000 casos en els quals pot exercir aquest dret de tempteig sobre els habitatges buits, i ha avançat que en molts casos ho faran de la mateixa manera que s'ha fet a Salt (Girona).

Meritxell Roigé (CiU) ha aplaudit que la llei serveixi per fer front a l'especulació amb habitatges desnonats permetent les institucions públiques obtenir-les abans que puguin destinar-se a fons internacionals.

El diputat d'ERC Pere Bosch ha confiat que la norma serveixi per acabar amb la paradoxa que a Catalunya existeixin pisos buits mentre hi continua havent persones que no tenen garantit el dret a l'habitatge.

Salvador Milà (ICV-EUiA) ha advertit de la necessitat que en el tràmit parlamentari es blindi la llei per salvar-la de possibles impugnacions del Tribunal Constitucional (TC), i ha recordat que els impulsors de la Iniciativa Legislativa Popular per evitar desnonaments i talls de subministraments van lliurar fa una setmana 143.380 firmes al Parlament.

També el secretari general de C's, Matías Alonso, s'ha mostrat partidari a la tramitació de la norma per poder millorar-la durant el debat en comissió.

"L'ERA COLAU"

José Antonio Coto (PP) ha carregat contra el Govern per plantejar una llei per comprar nous habitatges buits quan la Generalitat té 1.200 pisos buits, i ha considerat la norma com "la primera llei de l'era Colau", en al·lusió a la candidata a l'Ajuntament de Barcelona per BComú i exportaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH).

Des de la CUP, David Fernández, ha considerat que la redacció original de la norma és "insuficient i absolutament limitada", i ha advertit que la legislació arriba tard perquè els 'fons voltor' ja han arribat a Catalunya i s'estan fent amb habitatges que eren de Catalunya Caixa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés