Publicat 20/03/2019 17:11

El Parlament tramita una llei que preveu un rgan sancionador en cas de discriminació

Ple en el Parlament de Catalunya
David Zorrakino - Europa Press

La normativa busca actuar davant accions no tipificades en el Codi Penal

BARCELONA, 20 març (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament ha acceptat a trmit aquest dimecres un projecte de llei per a la igualtat de tracte i la no discriminació que preveu la creació d'un rgan amb potestat sancionadora contra actituds o decisions discriminatries.

El conseller de Treball, Chakir el Homrani, que ha presentat la iniciativa, ha defensat la necessitat de legislar en la matria per l'auge de partit "que promouen el masclisme, el racisme i la LGTBIfbia", i la seva repercussió meditica i electoral.

Ha assegurat que la llei ser una eina tant en la prevenció de discriminacions com en l'actuació en situacions no tipificades penalment: "Actuar en mbits de discriminació en els quals la llei ara no ho permet".

L'articulat presentat pel Govern --els projectes de llei els impulsa l'Executiu-- estableix la igualtat de tracte i no discriminació per raons de naixement, nacionalitat, origen tnic o social, sexe, religió, opinió, edat, discapacitat, orientació o identitat sexual i malaltia, i obliga els poders públics a garantir-la.

Per assolir-ho, preveu la creació d'un rgan que intervingui i concili en situacions de violació de la igualtat que no tinguin contingut penal o laboral i que pugui sancionar.

Es tracta d'una llei que la llavors consellera de Treball Dolors Bassa ja va portar al ple en la passada legislatura, per que va decaure en dissoldre's el Parlament per l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, i que tant llavors com ara s'ha tramitat sense cap esmena a la totalitat.

La diputada de Cs Noemí de la Calle ha criticat al conseller que el Govern hagi tornat a registrar aquest projecte "sense haver canviat una sola coma per poder dir que han aprovat alguna cosa en aquesta legislatura en la qual no han fet ni brot", i ha assegurat que la Constitució i l'Estatut ja garanteixen la igualtat de les persones.

Ha coincidit en aquesta valoració la diputada del PP Esperanza García, qui ha considerat necessria per no imprescindible una llei així, i ha demanat als grups independentistes que, en el trmit parlamentari, no converteixin l'articulat "en un nou afront a Espanya".

La socialista Marta Moreta ha acusat el Govern "de falta de ganes per tirar endavant aquesta llei" i ha considerat indispensable abordar els actes que, sense suposar un delicte, estan associats a la discriminació i a la incitació a l'odi.

Susanna Segvia (CatECP) ha lamentat que hagin augmentat els delictes d'odi i discriminació a Catalunya i ha considerat necessria una normativa que els posi fre, "per no aquesta llei i no així", sinó mitjanant una regulació que comporti canvis estructurals i que sancioni.

La diputada de la CUP Natlia Snchez ha qüestionat el context en el qual el Govern ha presentat el projecte i la seva determinació per acabar amb les discriminacions: "Saben quantes sancions s'han aplicat des de l'entrada en vigor de la llei contra l'homofbia? Nou".

La republicana Najat Driouech ha fet una crida a "blindar-se" davant les desigualtats, ha celebrat que el vicepresident catal, Pere Aragons, anunciés una llei contra l'antigitanisme i ha posat l'expulsió de gitanos de Frana quan Manuel Valls era ministre d'Interior com a exemple de discriminació.

Per part de JxCat, Saloua Laouaji ha reclamat "posar els mecanismes, instruments i plans per afrontar la situació de greuges i discriminacions" que augura que es produiran en el futur.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés