Publicat 27/1/2014 14:27:53 +01:00CET

El Parlament tornarà a demanar a De Guindos que comparegui a la comissió de caixes

Luis de Guindos (Archivo)
Europa Press

També ho requerirà un altre cop a deu persones més que no han comparegut aquest dilluns

BARCELONA, 27 gen. (EUROPA PRESS) -

La comissió del Parlament que investiga les possibles responsabilitats derivades de l'actuació i la gestió de les entitats financeres i la possible vulneració dels drets dels consumidors ha decidit aquest dilluns enviar un segon requeriment al ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, perquè comparegui a l'esmentada comissió, després que ho rebutgés i s'oferís, a canvi, a comparèixer en un ple.

En declaracions als mitjans, la presidenta de la comissió, Dolors Montserrat (PP), ha explicat que tots els grups parlamentaris excepte el PP han votat a favor d'enviar un altre cop els requeriments de comparèixer al ministre i a deu responsables o exresponsables estatals més que estaven citats per aquest dilluns i no hi han acudit.

Montserrat ha assenyalat que correspon a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, traslladar aquesta decisió a la Mesa del Parlament, que serà qui enviarà les cartes als convocats.

El reglament del Parlament estableix que es pot requerir la compareixença per segona vegada, i assenyala també que la Mesa haurà de donar comptes al Ministeri Fiscal en el cas que els convocats desatenguin voluntàriament aquest requeriment "als efectes de substanciar la responsabilitat penal" i que se'ls ha d'advertir d'aquesta possible responsabilitat penal.

Montserrat ha afirmat que aquest dilluns només s'ha decidit repetir el requeriment i que no s'ha parlat de traslladar la qüestió a la Fiscalia.

UN ÚNIC COMPAREIXENT

L'expresident de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Julio Segura, ha estat l'únic a comparèixer --d'una llista de 13 convocats-- a la primera sessió de la comissió després de Nadal, mentre que la presidenta de la Societat de Gestió d'Actius Immobiliaris Procedents de la Reestructuració Financera (Sareb), Belén Romana, estava convocada inicialment per aquest dilluns, però per problemes d'agenda va traslladar la compareixença al 3 de febrer.

Entre els altres convocats hi figuren el secretari i ex secretari d'Estat d'Economia, Fernando Jiménez i José Manuel Campa; els exministres d'Economia i Hisenda Elena Salgado i Pedro Solbes; l'actual governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde.

Salgado va adjuntar la seva intervenció al Congrés el 26 de juliol del 2012 en una compareixença per la reestructuració bancària i el sanejament financer, i Linde va afegir entre els seus arguments contraris a assistir el deure de secret que acompanya el seu càrrec, tot i que va transmetre la voluntat de "col·laborar" amb documents no subjectes a aquest deure de reserva.

Els exgovernadors Miguel Ángel Fernández Ordóñez i Jaime Caruana van utilitzar els mateixos arguments de disculpa que Linde, i es van mostrar disposats a contestar per escrit preguntes que la comissió del Parlament els fes arribar.

Explicacions semblants van utilitzar també en comunicació per carta el subgovernador del Banc d'Espanya i president del Frob, Fernando Restoy; l'exdirector general de supervisió del Banc d'Espanya, Jerónimo Martínez, i la presidenta de la CNMV, Elvira Rodríguez; els dos primers estan oberts a enviar documentació no reservada que els demani la comissió.