Publicat 30/4/2019 11:44:23 +02:00CET

El Parlament tornarà a convocar Rajoy, Santamaría i Cospedal després que no hagin comparegut pel 155

David Zorrakino/Europa Press

Morral adverteix que poden incórrer en responsabilitats penals si no compareixen

BARCELONA, 30 abr. (EUROPA PRESS) -

El president de la comissió d'investigació sobre el 155, Toni Morral, ha anunciat que tornaran a convocar l'expresident del Govern espanyol Mariano Rajoy i les exministres Soraya Saénz de Santamaría i María Dolores de Cospedal perqu compareguin al Parlament després que aquest dimarts no ho hagin fet malgrat estar citats.

En l'inici de la sessió, Morral ha explicat que Rajoy i Santamaría no han contestat la petició de compareixena i que Cospedal sí ha fet saber formalment que no assistiria a la comissió en allegar que "no té l'obligació d'acudir-hi perqu el Parlament no pot obligar a fer-ho a un membre de l'Estat".

En l'escrit, recollit per Europa Press, Cospedal argumenta que el Govern central no pot sotmetre's al control d'un parlament autonmic, de manera que considera que no hi ha d'anar: "Jurídicament no és possible la meva presncia davant la comissió parlamentria autonmica i no afectaria la meva persona l'obligatorietat de compareixena" que estableix el reglament del Parlament.

Segons Morral, el reglament del Parlament recull que els testimonis tenen l'obligació d'assistir-hi quan se'ls requereix, i per aix els convocaran un altre cop i, en cas que tampoc no compareguin, els serveis jurídics hauran d'atendre "aquesta eventualitat i prendre la decisió que correspongui".

Ha explicat que en les noves citacions recordaran que comparixer davant la Cambra catalana és "la seva obligació i la seva responsabilitat", i que seran advertits que poden incórrer en responsabilitats penals.

Segons l'article 502 del Codi Penal, les persones que no compareguin davant la comissió d'investigació d'un parlament autonmic "seran castigats com a reus del delicte de desobedincia".

No obstant aix, Rajoy i Santamaría ja van ser citats el 2017 per la comissió d'investigació sobre l'operació 'Catalunya' al Parlament, van rebutjar anar-hi i no van tenir conseqüncies.

Llavors van esgrimir un informe del Consell d'Estat, que establia que "no és obligat atendre el requeriment de compareixena" que s'adrecin al president, a la vicepresidenta, a ministres i exministres, alts crrecs i ex-alts crrecs de l'Estat i membres en actiu o no de les forces i cossos de seguretat de l'Estat.

"FALTA DE RESPECTE"

El diputat dels comuns Marc Parés ha sostingut que és una "falta de respecte al conjunt del poble de Catalunya i les seves institucions" que no acudeixin al Parlament i ha criticat especialment Rajoy i Sáenz de Santamaría perqu no han donat cap explicació.

El cupaire Carles Riera ha lamentat que "el problema no és només que Soraya, Rajoy i Cospedal menyspren aquest Parlament i el tractin com un parlament de tercera, el problema és que aquest Parlament es deixa tractar com un parlament de tercera", per la qual cosa ha advocat per emprendre les accions que calguin per fer valer la sobirania de la Cambra.

Per part d'ERC, Jordi Orobitg ha assegurat que l'absncia de l'expresident, l'exvicepresidenta i l'exministra és un nou acte de menyspreu cap a les institucions catalanes i ha defensat que s'emprenguin accions penals: "Ja n'hi ha prou de lamentar-nos, cal passar a l'acció".

En la mateixa línia, Gemma Geis (JxCat) ha considerat necessari activar els mecanismes legals i ha lamentat que l'absncia de Rajoy, Santamaría i Cospedal és una nova constatació de la "situació d'anormalitat absoluta" que viu Catalunya.