Publicat 30/4/2019 15:01:49CET

El Parlament torna a citar el 7 de maig Rajoy, Santamaría i Cospedal pel 155

Comissió d'investigació en el Parlament de Catalunya sobre l'aplicació de l'article 155 de la Constitució
David Zorrakino - Europa Press

BARCELONA, 30 abr. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha tornat a citar l'expresident del Govern Mariano Rajoy, l'ex-vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i l'exministra María Dolores de Cospedal perqu compareguin en la comissió d'investigació del 155 el 7 de maig a les 10.00 hores.

Els tres estaven citats aquest dimarts per comparixer com a testimonis, per no hi han assistit i el president de la comissió, Toni Morral (JxCat), ha anunciat que els tornaria a citar i els advertiria que, en cas de no assistir-hi, podrien incórrer en responsabilitats penals.

Segons Morral, el reglament del Parlament recull que els testimonis tenen l'obligació d'assistir-hi, i per aix els convocaran una altra vegada i, en cas que tampoc compareguin, els serveis jurídics hauran d'atendre "aquesta eventualitat i prendre la decisió que correspongui".

Rajoy i Santamaría han allegat en un escrit que no estan obligats a comparixer al Parlament en acollir-se a un dictamen del Consell d'Estat, i Cospedal ha enviat una carta en qu argumenta que el Govern central no pot sotmetre's al control d'un parlament autonmic, de manera que considera que no hi ha de comparixer.

Segons l'article 502 del Codi Penal, les persones que no compareguin davant d'una comissió d'investigació d'un parlament autonmic "seran castigats com a reus del delicte de desobedincia".

No obstant aix, Rajoy i Santamaría ja van ser citats el 2017 en la comissió d'investigació sobre l''Operació Catalunya' al Parlament, van rebutjar anar-hi i no va haver-hi conseqüncies.

Llavors van esgrimir un informe del Consell d'Estat, que establia que "no resulta obligat atendre el requeriment de compareixena" que pogués adrear-se al president, a la vicepresidenta, ministres i exministres, alts crrecs i antics alts crrecs de l'Estat i membres en actiu o no de les forces i cossos de seguretat de l'Estat.