Actualitzat 15/02/2021 12:51

El Parlament tindrà fins el divendres 12 de març per constituir-se

El president del Parlament, Roger Torrent, durant una sessió plenària al Parlament. Catalunya, 15 de desembre del 2020.
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

El 26 de març serà la data límit per celebrar un ple d'investidura

BARCELONA, 15 febr. (EUROPA PRESS) -

El Parlament tindrà fins el divendres 12 de març per constituir-se després de les eleccions catalanes del 14 de febrer, en les quals el PSC va obtenir la victòria en vots però va empatar en 33 escons amb ERC, seguits de Junts, que en va obtenir 32.

Els terminis els recull la llei de presidència de la Generalitat i el Govern, que dona al president de la Generalitat 20 dies hàbils des de la data de les eleccions per convocar la sessió constitutiva de la cambra.

La norma dona la potestat al president del Govern de constituir la cambra però, amb la inhabilitació de l'expresident Quim Torra, aquesta competència la tindrà el vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès.

Després de la sessió constitutiva del Parlament, en la qual s'elegeix el president del Parlament i els membres de la Mesa, s'obre un termini de 10 dies hàbils perquè el president de la cambra proposi la investidura d'un candidat a la presidència de la Generalitat.

Això situaria el termini màxim fins el dilluns 26 de març: llavors se sotmetria a una primera votació i, si no s'arribés a la majoria absoluta, dos dies més tard se celebraria una segona votació, en la qual el candidat en tindria prou amb una majoria simple per ser investit.

Amb tot, si no s'aconseguís, s'obriria un termini màxim de dos mesos per trobar un candidat --fins a final de maig-- i, si no fos possible, es tornaria a convocar eleccions automàticament, com va passar després de la inhabilitació de Torra, que va provocar que els comicis caiguessin el 14 de febrer.

Dos dels candidats, el socialista Salvador Illa i el republicà Pere Aragonès, ja han manifestat la intenció de sotmetre's a la investidura: el presidenciable del PSC ho té difícil perquè les seves opcions tan sols passen per sumar amb ERC i els comuns, cosa que els republicans han rebutjat, mentre que Aragonès proposa un pacte amb Junts, la CUP i els comuns, que també sembla difícil perquè compta amb vetos creuats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés