Publicat 13/3/2019 13:21:29 +01:00CET

El Parlament té pendents de renovar 106 crrecs d'una trententa d'organismes

Ple del Parlament
EUROPA PRESS

Torrent comena una ronda de contactes amb tots els grups per accelerar els canvis

BARCELONA, 13 mar� (EUROPA PRESS) -

El Parlament de Catalunya té pendent de renovar, en alguns casos des de fa anys, 106 crrecs d'una trentena d'organismes els membres dels quals són elegits per la Cambra catalana a proposta dels grups parlamentaris.

Per elegir aquests crrecs, els partits han de proposar-ne els candidats i el Parlament ha de validar-los, per el principal obstacle és que en alguns casos calen majories qualificades, i els grups no es posen d'acord en els perfils que generen consens.

Amb la intenció d'impulsar aquestes renovacions tan aviat com sigui possible, el president de la institució, Roger Torrent, ha encetat aquest dimecres una ronda de contactes amb tots els partits per animar-los a arribar a acords.

Algun dels casos més significatius pendents de renovar és el Consell de Garanties Estatutries, l'rgan consultiu de la Generalitat: dels seus sis membres, quatre tenen el mandat caducat i un cinqu va deixar el lloc --Joan Ridao, per ser lletrat del Parlament--.

Un altre dels crrecs significatius és el síndic de Greuges, Rafael Ribó, el mandat del qual est caducat i cal trobar-li substitut, i també la Sindicatura de Comptes de Catalunya, els set membres de la qual, un va renunciar al lloc i tres actuen amb el mandat caducat.

Aquests tres organismes són el paradigma de per qu est costant tant renovar-los: els seus membres han de ser elegits obligatriament per tres cinquenes parts del ple del Parlament, 81 diputats, i aix dificulta l'enteniment.

JxCat, ERC i Cs, els tres grups majoritaris de la Cambra, podrien desencallar la situació sense els altres grups, per les seves diferncies en qüestions de fons com el rumb polític de Catalunya han frenat fins ara qualsevol símptoma d'acord.

Fonts parlamentries expliquen que el principal problema ara és que difícilment els grups s'oferiran a pactar res a les portes de tres campanyes electorals, perqu ningú no voldr "la foto" al costat dels qui rivalitzaran durant les eleccions.

MITJANS PÚBLICS

Un altre front obert són els mitjans públics: tres dels sis membres del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) i el seu president tenen el mandat caducat; també el tenen els sis membres del Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i també el seu president.

A més, el Consell Assessor de Continguts i de Programació de la CCMA té els seus 16 membres amb el mandat per renovar, el mateix que els tres membres del Consell Assessor de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades i la seva presidenta.

Tots els membres amb el mandat caducat poden seguir actuant en funcions mentre no se'ls trobi un relleu, per també poden decidir abandonar el seu lloc i llavors el problema s'agreuja perqu no es pot collocar un substitut temporal.

UNIVERSITATS I RGANS NOUS

Un altre problema són els organismes de nova creació els responsables de la qual no han estat mai nomenats: hi ha quatre vacants en el ple del Consell Fiscal de Catalunya; una per al crrec de president; una vacant de president de l'Agncia Catalana de Protecció Social i set en el Comit d'Experts sobre el Canvi Climtic.

També hi ha membres amb el mandat caducat en la Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Pública (3); en la Comissió de Control de les Consultes Populars no refrendries (7); el plenari del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (7); la Comissió Executiva de la Junta de Museus de Catalunya (3); el Consell Assessor del Síndic de Greuges per a la Prevenció de la Tortura (12) i la Junta de Govern de l'Institut Catal Internacional per la Pau (4).

A més, hi ha pendents de renovar els dos membres dels consells de diverses universitats catalanes: la Universitat Oberta de Catalunya (UOC); l'Autnoma (UAB); la de Barcelona (UB); la de Girona (UdG); la de Lleida (UdL); la Politcnica (UPC); la Pompeu Fabra (UPF) i la Rovira i Virgili (URV).

Dels pocs organismes que no tenen problemes són el Consell Assessor de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agrolimentries (Irta); la Junta de Govern del Memorial Democrtic i Consell Superior de la Cooperació: en els tres casos, tots els seus membres tenen el mandat en vigor.