Publicat 07/10/2021 13:17CET

El Parlament segueix la tramitació del projecte del fons per a les fiances del Tribunal de Comptes

Arxiu - El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, al Parlament de Catalunya
David Zorrakino - Europa Press

BARCELONA, 7 oct. (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament ha aprovat aquest dijous, després de rebutjar-se l'esmena a la totalitat presentada per Cs, seguir la tramitació del projecte de llei de creació del Fons Complementari de Riscos de la Generalitat per cobrir les fiances, per valor de 5,4 milions d'euros, que el Tribunal de Comptes demana a ex-alt càrrecs de la Generalitat per l'acció exterior exercida entre 2011 i 2017.

La tramitació del projecte seguirà endavant en haver-se rebutjat l'esmena a la totalitat de Cs amb el vot en contra de PSC, ERC, Junts, Vox, CUP i comuns, l'abstenció del PP, i el partit taronja ha estat l'únic que ha donat suport a la seva pròpia esmena.

El conseller d'Economia, Jaume Giró, ha recordat que aquest projecte arriba després que el Parlament va convalidar a finals de juliol tramitar com a projecte de llei la creació del Fons Complementari de Riscos de la Generalitat, i tot això després d'un dictamen "favorable" del Consell de Garanties Estatutàries (CGE), que havien sol·licitat el PSC-Units, Cs i el PP.

Segons Giró, el decret és "una resposta jurídica i política per restablir la presumpció d'innocència del conjunt de càrrecs i servidors públics de la Generalitat" i, a parer seu, permetrà actuar amb llibertat per poder fer acció política sense por, ha dit.

També ha explicat que el fons, amb una aportació inicial de 10 milions d'euros, cobrirà les reclamacions judicials o administratives que s'impulsin contra servidors públics sempre que no hi hagi una sentència judicial ferma.

Així, ha especificat que els servidors públic només es podran beneficiar d'aquest fons sempre que no hi hagi una resolució judicial ferma que declari il·lícites les actuacions realitzades; sempre que el risc no estigui cobert per alguna pòlissa o assegurança subscrita pel Govern, i sempre que la Generalitat no hagi iniciat accions contra les persones afectades.

Després d'exposar que la gestió del fons l'assumirà provisionalment l'Institut Català de Finances (ICF) mentre no es constitueixi l'entitat gestora, Giró ha afegit que, en cas que es confirmi la responsabilitat civil o comptable del servidor públic, les persones beneficiàries "hauran de retornar els diners, els interessos i despeses que s'hagin generat per raó de les garanties efectuades en el fons".

Sobre el text alternatiu de Cs, el conseller els ha acusat de voler-se "carregar" l'objectiu principal del fons complementari de riscos, i s'ha reafirmat en les raons i els motius per crear-lo.

"Si nosaltres des del Govern i des d'aquesta cambra no donem protecció a la presumpció d'innocència dels nostres servidors públics, qui vol que assumeixin aleshores qualsevol responsabilitat de servei públic?", ha subratllat Giró, que ha assegurat que sempre seran fidels a la defensa de les institucions catalanes i de la seva gent.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés