El Parlament segueix la tramitació de la modificació del projecte de llei de canvi climàtic

Publicat 27/11/2019 15:26:31CET
Imatge de la contaminació emitiada pels vehicles en un cas urbà remesa per Greenpeace
GREENPEACE - Archivo

BARCELONA, 27 nov. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha aprovat aquest dimecres seguir la tramitació del projecte de llei de modificació de la llei del canvi climàtic per regular l'impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica, després de superar el debat de totalitat en tombar-se l'esmena a la totalitat que havia presentat el PP.

En el ple del Parlament, el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, ha explicat que el text introdueix modificacions en l'impost abans que s'implanti efectivament, després de la intervenció del Tribunal Constitucional (TC).

Entre altres aspectes, inclou una fórmula per calcular les emissions dels vehicles que per antiguitat no disposin de dades oficials, canvia la data de meritació de l'impost de l'1 de gener al 31 de desembre, i fixa el termini de pagament entre l'1 i el 20 de novembre de l'any següent: els cotxes i furgonetes començaran a liquidar l'impost el 2020, i les motos el 2021.

Segons Aragonès, un cop s'hagi superat la primera impugnació del TC, ara el necessari és aprovar l'impost com més aviat possible de cara a l'elaboració del projecte de pressupostos del 2020: "Es desitja que pugui aprovar-se abans que acabi aquest any".

Després que el PP hagi presentat esmena a la totalitat al text, el diputat Santi Rodríguez ha recordat que el seu grup ja es va abstenir en la votació de la llei del canvi climàtic perquè contemplava aquest impost, i ha constatat que és la tercera modificació del text després de la intervenció del TC.

Per al diputat de Cs Antonio Espinosa, no és imposat eficaç ni adequat per combatre el canvi climàtic perquè "no pagarà més qui més utilitzi el cotxe, i en conseqüència qui més contamini", i ha lamentat que Catalunya sigui la comunitat amb més impostos propis.

El diputat del PSC Jordi Terrades ja ha avançat que esmenaran el text en la tramitació parlamentària perquè, segons ell, no aconsegueix corregir les emissions de diòxid de carboni: "No acaba d'entrar en la qüestió. Pel fet de tenir cotxe, ja pagues".

PRESSUPOSTOS

Des de CatECP, el diputat David Cid ha reivindicat haver forçat en la negociació de pressupostos la introducció de modificacions fiscals com aquesta, i ha reclamat a la Generalitat una política fiscal "coherent" en el camp mediambiental.

La diputada de la CUP Natàlia Sànchez ha lamentat les "intromissions" del Tribunal Constitucional i creu que l'impost es pot millorar en el tràmit parlamentari.

Per la seva banda, el diputat d'ERC Lluís Salvadó ha celebrat estar "a la recta final" de l'aplicació de la llei del canvi climàtic per poder aplicar aquest impost perquè, segons ell, cal afrontar un repte global.

Per a la diputada de JxCat Teresas Pallarés, és necessari abordar i parlar de fiscalitat mediambiental així com actuar sobre aquesta qüestió amb un impost "que no té un afany recaptador i sí una voluntat clara pel medi ambient".

Contador