Publicat 30/01/2015 13:20

El Parlament reobre els treballs de la llei electoral sense aspectes d'acord sobre el sistema

Pleno del Parlament
EUROPA PRESS

CiU, ERC i ICV-EUiA aspiren a convèncer el PSC per desenvolupar com a mínim l'administració electoral

BARCELONA, 30 gen. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha reobert aquest divendres la ponència conjunta per a una llei electoral catalana en un nou intent per desencallar un projecte que porta anys bloquejat en la Cambra, tot i que, segons diverses fonts parlamentàries, tampoc sembla que aquesta vegada s'aconsegueixi un acord sobre el sistema electoral.

"Ningú sembla que vagi a moure's de les seves posicions", concedeixen diverses fonts parlamentàries, que recorden que la ponència s'ha tancat en fals altres vegades davant de la impossibilitat de definir un model electoral que avalin com a mínim 90 diputats --els dos terços del ple necessaris per aprovar la llei--.

Tot i això, els grups han acordat aquest divendres emprendre un nou intent i recuperar les reunions setmanals --cada divendres-- per avançar en el contingut de la norma i aconseguir el màxim d'acords a la resta de capítols de la llei.

Alguns partits veuen possible aconseguir la majoria de dos terços en nou dels deu capítols de la norma --tots menys el que fa referència al sistema electoral--, una hipòtesi que, entenen, podria empènyer els grups a intentar tancar un pacte en tota la llei.

Així i tot, totes les fonts coincideixen que la clau serà si --davant de la impossibilitat per pactar un sistema electoral-- es desenvolupa al marge la llei de l'administració electoral, que permetria regular aspectes dels processos electorals sense entrar a com es realitza la distribució d'escons.

A TRES VOTS DELS DOS TERÇOS

CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP es mostren disposats a aprovar aquesta part de la llei tot i que no hi hagi acord amb el sistema, però els faltarien tres vots per arribar als dos terços necessaris per aprovar la norma i aspiren a convèncer el PSC que se sumi a la seva proposta.

Fonts socialistes han remarcat que "d'entrada" no veuen lògic aprovar una llei electoral que no introdueixi canvis en un aspecte central com el sistema, per molt que puguin existir punts d'acord a la resta de capítols de la norma.

Tot i això, fonts dels altres quatre grups han explicat que confien a redactar una llei de l'administració electoral "potent" que permeti millorar aspectes relacionats amb la transparència i l'estalvi --com el 'mailing' conjunt de la propaganda dels partits-- i a la qual el PSC tingui molt difícil oposar-se.

PP i C's rebutgen també la possibilitat d'aprovar només aquesta part de la llei electoral, ja que entenen a més que es tracta d'un intent de CiU i ERC de continuar el procés sobiranista i de crear noves estructures d'Estat a través de la creació d'una administració electoral catalana.

El president de la Generalitat, Artur Mas, i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, van incloure en el seu acord per convocar eleccions el 27 de setembre el desenvolupament d'aquesta administració electoral, que, d'aprovar-se a temps, podria ser l'encarregada de gestionar aquests comicis.

LLISTES DESBLOQUEJADES

En aquest intent d'atreure el PSC, ICV-EUiA ha plantejat la possibilitat d'establir a la llei alguna millora del sistema electoral com que les llistes siguin desbloquejades, cosa que, asseguren, facilitaria que la ciutadania percebés també un canvi en el model actual.

Una altra proposta que algunes fonts esbossen com a opció per desbloquejar la llei és que --si hi ha acord a la resta de capítols-- el capítol del sistema electoral es resolgui momentàniament establint que el model de llei electoral catalana --almenys en el sistema de distribució d'escons-- sigui idèntic a la Llei Orgànica del Règim Electoral General (Loreg).

Així, entenen, es podria aprovar la llei electoral assabenta, amb el compromís de seguir negociant més endavant un canvi en aquest sistema electoral però acabant amb l'estigma que Catalunya sigui l'única autonomia sense llei electoral pròpia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés