El Parlament reclama al Govern destinar 1.000 milions d'euros a l'any a polítiques d'habitatge

Publicat 11/7/2019 13:46:41CET
Pleno del Parlament
PARLAMENT DE CATALUNYA - Archivo

BARCELONA, 11 jul. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha aprovat aquest dijous una moció del PSC que reclama a la Generalitat "incrementar el pressupost destinat a polítiques públiques d'habitatge per arribar a un mínim de 1.000 milions d'euros a l'any durant els propers 10 anys".

Segons el text, aquest pressupost ha d'arribar a aquests nivells per "compensar la falta d'inversió de la passada dècada" i també reclama incrementar el parc d'habitatge públic destinat al lloguer social en un mínim del 20% anual respecte a l'habitatge públic existent.

El Parlament ha aprovat aquesta moció tot i el vot en contra de JxCat i ERC, precisament els dos partits que governen en coalició i que haurien de ser els encarregats d'introduir aquests 1.000 milions d'euros als propers Pressupostos de la Generalitat.

JxCat i ERC sí que han avalat altres punts del text, que s'han aprovat per unanimitat, com "reeditar el pacte nacional per a l'habitatge" com un espai de diàleg permanent per aconseguir el consens sobre les polítiques públiques d'aquest àmbit.

La Cambra també ha reclamat a la Generalitat que convoqui tots els ens locals i actors socials per començar a impulsar una nova llei catalana de l'habitatge, perquè al·lega que existeix una autèntica "emergència habitacional" a Catalunya.

Aquesta llei hauria de tenir diversos objectius, entre ells, millorar l'accés de la ciutadania a l'habitatge; augmentar el parc públic i privat de lloguer social i assequible; reduir els casos d'exclusió residencial i potenciar el lloguer.

La diputada del PSC encarregada de la moció, Rosa Maria Ibarra, ha destacat la importància de desenvolupar noves mesures sobre habitatge, després que el Govern no aconseguís que s'aprovessin els últims dos decrets que ha impulsat.

Els dos pretenien regular els preus del lloguer, però el primer va ser retirat abans que es votés, i el segon va perdre la votació, perquè JxCat i ERC no van ser capaços d'aconseguir convèncer cap partit de l'oposició.

ALTRES MESURES

El Parlament també ha demanat al Govern que implementi altres mesures, com per exemple detectar millor el nombre de pisos buits que tenen els grans propietaris d'habitatges que han de pagar l'impost per tenir-los buits.

També ha obert la porta a modificar a l'alça l'impost --el text original parlava obertament de pujar-lo, però no s'ha inclòs en el text transaccionat--, revisar el mínim exempt, el tipus de gravamen i les bonificacions, entre d'altres qüestions.

Per contra, s'ha rebutjat un altre punt, negociat pel PSC i Cs, que demanava al Govern crear bonificacions de la quota autonòmica de l'IRPF per als petits propietaris que lloguin el seu habitatge per sota del 90% del preu establert en l'índex de referència.