Publicat 23/7/2019 15:43:24CET

El Parlament rebutja tramitar una petició de l'ANC per publicar la DUI en el Dogc

BARCELONA, 23 jul. (EUROPA PRESS) -

La comissió de Peticions del Parlament ha rebutjat tramitar una petició provinent de l'ANC per publicar en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (Dogc) la declaració unilateral d'independència (DUI) del 27 d'octubre del 2017.

La iniciativa ha estat rebutjada després que s'hagi produït un empat a deu: Cs, el PSC-Units, els comuns i el PP han votat en contra de tramitar la petició, mentre que JxCat i ERC hi han votat a favor, i la CUP no estava present en la comissió.

Davant aquest empat, el president de la comissió, Santi Rodríguez (PP), ha donat per rebutjada la iniciativa en al·legar el vot ponderat que es fa servir per resoldre els empats en les comissions i que reflecteix la composició del ple.

Des que el Tribunal Suprem va suspendre els diputats de JxCat i ERC a la presó, els empats en les comissions del Parlament han generat polèmica, perquè els grups independentistes consideren que s'han de comptabilitzar els vots dels diputats presos, mentre que Cs, el PSC i el PP ho rebutgen.

La Mesa de la Cambra va decidir que, en cas d'empat en les comissions, els vots dels presos s'havien de comptabilitzar, per la qual cosa els grups independentistes mantenien la majoria, però els grups constitucionalistes van optar per no aplicar aquest criteri en les comissions que ells presideixen.

Així, davant aquest nou empat, la taula de la comissió --presidida pel PP-- ha decidit rebutjar la iniciativa, la qual cosa ha provocat les queixes d'ERC i JxCat, que han argumentat que amb el vot dels diputats suspesos s'hagués tramitat la proposta.

Tots dos grups han mostrat el desacord amb l'ús del vot ponderat i han fet constar en acta la seva disconformitat, de manera que previsiblement aquesta votació s'abordarà en la Mesa del Parlament.

En la comissió també s'han abordat dues peticions ciutadanes que exigien fer efectiva la proclamació de la república catalana, que també s'han rebutjat perquè Rodríguez ha aplicat el vot ponderat i ha defensat que s'havien d'inadmetre perquè, al seu parer, les dues propostes contravenen les sentències del Tribunal Constitucional (TC).

el més llegit

 1. 1

  La UME arriba a Badalona (Barcelona) després de la sol·licitud d'ajuda del Govern

 2. 2

  Coronavirus.- Mossos immobilitza 1.681 litres de "fals gel" desinfectant a Rubí (Barcelona)

 3. 3

  Coronavirus.- La Diputació de Barcelona cedeix vehicles de la seva flota a CatSalut

 4. 4

  Catalunya suma 1.410 morts (184 més) i 1.131 nous casos de coronavirus, fins el 16.157

 5. 5

  Coronavirus.- Mor l'actor de doblatge Salvador Vives per Covid-19