Publicat 25/2/2016 18:41:00 +01:00CET

El Parlament rebutja una resolució que reclamava la fi de l'ocupació israeliana a Palestin

Pleno del Parlament
EUROPA PRESS

JxSí perd dues votacions en votar la CUP amb la resta de l'oposició

BARCELONA, 25 febr. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha rebutjat aquest dijous amb els vots de JxSí i el PP una proposta de resolució que demanava a Israel complir amb les disposicions del dret internacional i les nombroses resolucions de l'ONU en relació amb "totes les dimensions del conflicte" entre Israel i Palestina.

En concret, s'ha rebutjat reclamar a Israel finalitzar l'"ocupació i colonització de totes les terres ocupades el juny del 1967, aixecar el bloqueig sobre la Franja de Gaza, cessar els càstigs col·lectius sobre la població Palestina de Jerusalem Est i destruir el mur".

Tampoc ha prosperat el punt que es demanava a Israel reconèixer els drets fonamentals de la ciutadania àrab-palestina per a una "total igualtat", a més de reclamar respectar, protegir i promoure els drets dels refugiats palestins a tornar a les seves cases i les seves propietats --resolució 194 de l'ONU--.

JxSí i el PP també s'han oposat a instar la Generalitat a abstenir-se d'establir vincles mercantils, de cooperació o de qualsevol altra naturalesa amb institucions, entitats, organitzacions o empreses que "fomentin, participin, col·laborin o obtinguin benefici de l'ocupació".

La proposta de resolució s'ha debatut a la Comissió d'Acció Exterior i Cooperació, Relacions Institucionals i Transparència del Parlament, i sí que s'ha aprovat per unanimitat el punt que es parlava del "compromís amb aconseguir una pau justa i duradora que posi fi al conflicte".

També és destacable que JxSí ha perdut dues votacions perquè la CUP s'ha alineat amb la resta de l'oposició: una demanava coordinació amb l'Estat per oferir ajuda per pal·liar la situació dels refugiats, i l'altra es comprometia a traslladar la resolució al Congrés.

ARGUMENTS

Ferran Civit (JxSí) ha argumentat el vot contrari a gairebé tota la moció al·legant que Catalunya no és un Estat --el seu grup vol que ho sigui aviat-- amb delegació diplomàtica a Israel, per la qual cosa, segons la seva opinió, el recomanable és sumar-se "al posicionament comú" dels Estats de la UE i avalar els acords d'Oslo del 1993.

Juan Milián (PP) ha al·legat que el seu partit és partidari de trencar la dinàmica d'odi i violència que castiga la regió, però ha rebutjat alguns punts de la moció perquè entenia que el que es buscava era "fomentar un boicot a Israel".

Susana Beltrán (C's) ha considerat que Palestina sí que té el dret d'autodeterminació i ha advertit que a qui correspon actuar sobre el tema és a l'Estat, qui té competències internacionals, mentre que Anna Gabriel (CUP) ha donat suport a la moció fins i tot considerant que era "de mínims".

Joan Josep Nuet (SíQueEsPot) ha criticat la venda d'armes a Israel perquè "cada bala que es ven a l'exèrcit israelià pot acabar al cap d'un nen palestí", mentre que Ferran Pedret (PSC) ha defensat lluitar per la igualtat de drets de tots els habitants de la zona, lamentant que la política d'ocupació d'Israel té múltiples implicacions polítiques i socials.

el més llegit

 1. 1

  Sis ferits, entre ells dos menors, en bolcar un cotxe a Móra la Nova (Tarragona)

 2. 2

  L'AMB construirà un nou col·lector d'aigües residuals a Castelldefels (Barcelona)

 3. 3

  Coronavirus.- Barcelona analitza la presència de Covid-19 en les aigües residuals i de bany

 4. 4

  L'ACCO sanciona amb 3,9 milions a cinc empreses per la licitació de l'Aerobús

 5. 5

  Fecasarm urgeix l'Ajuntament de Barcelona a acceptar la petició per ampliar l'horari de terrasses