El Parlament rebutja instar el Govern a descartar la promoció i justificació d'aturades

Publicat 10/10/2019 18:47:52CET
Ple del Parlament de Catalunya, en una imatge d'arxiu.
David Zorrakino/Europa Press - Archivo

BARCELONA, 10 oct. (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament ha rebutjat aquest dijous part d'una moció de Cs que demanava instar el Govern a no promoure ni justificar aturades "que comporten actes incívics", per vetllar la lliure circulació i respectar el dret de vaga i la llibertat de moviment, cosa que han defensat Cs, PSC-Units i PP però han rebutjat JxCat, ERC, comuns i la CUP.

Tampoc no ha prosperat un punt de la moció per a demanar al Govern que el seu president, Quim Torra, fes una declaració pública i institucional "de rebuig a les campanyes de boicot a les empreses i agents econòmics catalans als quals organitzacions determinades han penjat l'etiqueta de desafectes al règim", amb els mateixos vots però l'abstenció dels comuns.

Cs també plantejava altres propostes que el ple va rebutjar, com generar confiança en agents econòmics mentre es garanteix la seguretat jurídica des del respecte del "marc constitucional, estatutari i europeu", i encarregar una auditoria externa sobre el cost i eficàcia de l'estructura de l'administració, així com crear una comissió per a detectar duplicitats.

Sí ha prosperat demanar al Govern presentar pressupostos que incrementin els fons destinats a salut, educació i benestar social; fer una proposta en sis mesos per millorar l'eficiència de l'administració, i sotmetre a avaluació l'eficàcia dels tributs propis, entre d'altres propostes.

SUPORTS I CRÍTIQUES

El diputat de Cs José María Cano ha acusat el Govern de crear inseguretat jurídica i ha demanat buscar l'estabilitat, cosa a què es va comprometre Lorena Roldán (Cs) en la moció de censura d'aquest dilluns, que es va rebutjar, i ha insistit amb les crítiques al PSC per haver-se abstingut: "Van demostrar que volen seguir formant part del problema".

Des del PSC-Units, Alícia Romero ha criticat que, malgrat ser una moció sobre economia, Cano no hagi calculat que la moció de censura no ha prosperat tot i que els socialistes l'haguessin defensat, "perquè els números del dilluns no sortien", així com tampoc no surten per augmentar la despesa social i eliminar impostos, com diu que vol Cs.

El diputat dels comuns David Cid ha coincidit en assenyalar que els números de Cs no quadren, cosa que també ha destacat durant la seva intervenció la cupaire Maria Sirvent, que ha acusat Cs de formar part d'una "operació d'estat" contra el dret d'autodeterminació, perquè fa tremolar el règim del 78, segons ella.

Raquel Sans (ERC) ha assegurat que només amb un estat propi es podrà garantir un estat de benestar just, i Jordi Munell (JxCat) ha dit que Cs demana al Govern que es comporti com un executiu amb capacitats plenes però alhora vol centralitzar competències. Després Santi Rodríguez (PP) ha avisat que les declaracions del Govern "no contribueixen a garantir la seguretat jurídica".