Publicat 16/05/2019 11:40

El Parlament rebutja que Iceta sigui senador i bloqueja que presideixi el Senat

David Zorrakino/Europa Press

JxCat, ERC i la CUP veten una designació de senador per primera vegada a la Cambra

BARCELONA, 16 maig (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha rebutjat aquest dijous que el líder del PSC, Miquel Iceta, sigui senador per designació autonmica, la qual cosa li impedir aspirar a la presidncia del Senat la setmana vinent, com volia el president Pedro Sánchez.

La votació s'ha saldat sense sorpreses: 25 vots a favor, 39 abstencions i 65 vots en contra i, malgrat que ha estat secreta, es dedueix que els vots a favor han estat del PSC i els comuns, les abstencions de PP i Cs, i els vots en contra de JxCat, ERC i la CUP.

Iceta ha lamentat la decisió de la Cambra, per ha assegurat que no afectar la seva aposta política: "No em restar ni un bri de voluntat de trobar solucions --a la situació de Catalunya-- a través del dileg, la negociació i el pacte".

No obstant aix, en una intervenció anterior, la portaveu del PSC, Eva Granados, ha advertit que el veto dels independentistes a Iceta suposa una vulneració dels seus drets i, per tant, "tornen a volar ponts" en l'intent de trobar solucions al conflicte catal.

DECISIÓ SENSE PRECEDENTS

És la primera vegada que la Cambra catalana veta la designació d'un senador: fins ara tots els partits votaven els respectius candidats al Senat i ningú no posava cap obstacle fos quin fos el color polític del candidat.

De fet, el 4 de maig del 2018, va ser l'última vegada que es van votar al Parlament senadors per designació autonmica i llavors van prosperar els vuit candidats amb els vots afirmatius de tots els partits menys la CUP, que es va abstenir.

L'únic suport del PSC han estat els comuns i la seva líder al Parlament, Jéssica Albiach, ha defensat que la tradició és que sempre es doni suport als candidats al Senat malgrat les "discrepncies ideolgiques" que pugui haver-hi.

Ha recordat que en l'última votació de senadors estava en vigor l'article 155, i llavors aix no va impedir que els grups independentistes --menys la CUP-- defensessin els candidats de Cs i el PSC al Senat i viceversa.

RETRETS

Tots els partits, també els comuns malgrat votar-hi a favor, han coincidit a retreure les "formes" en les quals el PSC ha plantejat el nomenament d'Iceta: critiquen que es donés per fet que presidiria el Senat menyspreant que primer havia de votar-lo el Parlament i dialogar entre els grups.

Sergi Sabri (ERC) ha proclamat que el 'no' del seu partit a Iceta és "rotund i nítid", i ha argumentat que el PSC no pot demanar cortesia parlamentria a l'independentisme mentre hi hagi dirigents sobiranistes a la presó i a l'estranger.

En la mateixa línia s'ha pronunciat Albert Batet (JxCat), que ha acusat el PSC de manca de sensibilitat amb els dirigents independentistes encausats: "On és la cortesia quan es banalitza el dolor dels presos polítics i els exiliats, i quan se'n fa befa?".

Vidal Aragonés (CUP) ha afegit que Iceta "es va posicionar a favor del 155 i aquests dies ha dit que, si ha de tornar a aplicar-lo, el tornaria a aplicar" i ha demanat a JxCAT i ERC que aquest rebuig al líder del PSC ha de ser l'avantsala d'altres 'no' a futurs pactes amb els socialistes.

ABSTENCIONS

El líder del PP catal, Alejandro Fernández, ha acusat Iceta d'haver trencat "la unitat constitucionalista" al Parlament en posicionar el PSC a favor del dileg amb l'independentisme, i l'ha avisat que el sobiranisme només entén de xantatges.

El nou líder de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, també ha acusat Iceta d'haver-se acostat a l'independentisme i ha considerat que el seu veto demostra que no ha servit de res: "Mirin com els ho paguen a vosts amb tant rondar els pactes amb aquells que no són constitucionalistes".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés