Publicat 13/05/2021 15:36

El Parlament rebutja els discursos d'odi i crea una comissió sobre racisme institucional

Arxiu - Ple del Parlament del 13 de maig.
David Zorrakino - Europa Press

Planteja incloure sancions si no se signa el compromís contra la discriminació

BARCELONA, 13 maig (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament ha aprovat aquest dijous crear una comissió d'estudi sobre "el racisme institucional i estructural" a Catalunya, una proposta que han promogut ERC, Junts, la CUP i comuns, i que també ha defensat el PSC-Units, mentre que Vox i el PP l'han rebutjada i Cs s'ha abstingut.

El Parlament, que la passada legislatura disposava d'una comissió sobre racisme en la gestió de la seguretat, també ha aprovat una proposta de resolució de rebuig als discursos d'odi i de compromís per una "Catalunya de drets i llibertats, diversa i cohesionada", que han defensat tots els grups excepte Vox i Cs.

La proposta, promoguda en el marc del "pacte antifeixista" per minimitzar la presncia de Vox a la cambra, inclou la voluntat de reformar el Reglament del Parlament per incloure sancions si no se signa el compromís contra la discriminació i l'assetjament --cosa que no han fet els diputats de Vox--, contra el qual el PSC ha presentat una esmena que no ha prosperat, per la qual cosa s'ha abstingut en aquest punt, mentre que Cs, el PP i Vox hi han votat en contra.

Amb la proposta, el Parlament es reafirma en la "vocació de continuar sent un espai de llibertat i confrontació política, d'idees i de dileg, com també el seu compromís en defensa de les institucions prpies i de la democrcia", i mostra la voluntat de convertir-se en un espai lliure de discursos d'odi.

També es vol "blindar contra apologies de la discriminació"; ratifica el compromís per visibilitzar la violncia masclista i racista, i insta la Mesa del Parlament a confirmar el calendari de commemoracions institucionals actuals, que inclou el record a les víctimes de l'Holocaust, el genocidi de poble gitano i el trfic d'esclaus.

A més, insta el Govern a combatre les ideologies que promouen l'odi amb un pla integral contra el racisme, la xenofbia i qualsevol discriminació; desplegar un rgan per la igualtat de tracte, i abordar les necessitats contra l'exclusió de persones depenents, amb diversitat funcional i diferents capacitats, cosa que sí que ha defensat Cs.

DEBAT PARLAMENTARI

Pau Morales (ERC) ha ressaltat que, si els impulsors de la proposta han estat capaos d'arribar a aquest acord, també ho han de ser per articular un govern republic: "Si l'extrema dreta és la tercera fora al Congrés, malauradament és a causa d'una repetició d'eleccions frívola i absurda", ha dit en vista de la possibilitat de repetir les eleccions catalanes per la manca d'acord per investir president.

La diputada de Junts Aurora Madaula ha avisat que l'extrema dreta creix quan no es combat, i ha assegurat que "l'Estat espanyol és un terreny adobat per a l'extrema dreta", perqu el franquisme perviu en les institucions, segons ella.

De la CUP, Basha Changue ha criticat la posició del PSC i els ha acusat de buscar "subterfugis per evitar formar part d'un mur democrtic en defensa dels drets humans", tot i que va signar els punts de l'acord que ha estat la base de la proposta, ha recordat.

La diputada dels comuns Jéssica González ha destacat que la proposta que s'ha aprovat no representa un "tots contra un ni va contra sigles concretes, sinó que lluita contra els discursos d'odi vinguin d'on vinguin", i ha assegurat que la situació que viu Colmbia, on va néixer, és producte d'anys d'acció de l'extrema dreta.

El socialista Ferran Pedret ha explicat que han presentat una esmena contra l'aposta de reformar el Reglament perqu creu que ja es disposa d'eines per blindar la cambra contra els discursos d'odi --tot i que estan oberts a debatre-ho--, i ha avisat que no només l'extrema dreta promou aquests discursos d'odi.

El portaveu de Vox al Parlament, Joan Garriga, ha retret als grups independentistes que promoguin les propostes quan "són els mateixos que fan un cordó antidemocrtic a Vox i declaracions racistes", i ha dit que per combatre el racisme institucional no cal una comissió, perqu ja es troba a l'article 14 de la Constitució.

De Cs, Nacho Martín Blanco ha negat que a Catalunya hi hagi un problema de racisme institucional, sinó d'"hispanofbia institucionalitzada acceptada per ciutadans i la classe governant", i ha avisat que no admetran premisses sectries en la comissió d'estudi.

La diputada del PP Lorena Roldán ha dit als partits independentistes que s'ha de "ser molt atrevit per presentar aquestes propostes i no avergonyir-se de les barbaritats que han sortit per la boca dels seus crrecs públics", i els ha instat a condemnar-les per tenir legitimitat per presentar les propostes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés