Publicat 13/02/2019 14:01

El Parlament rebutja demanar al Govern que es disculpi per un "boicot" a una selecció israeliana

Comissió d'Assumptes Institucionals al Parlament
David Zorrakino - Europa Press

Cs es queda sol defensant la seva iniciativa, que rebutgen JxCat, ERC, el PSC i els comuns

BARCELONA, 13 febr. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha rebutjat aquest dimecres una proposta de resolució de Cs que volia que la Cambra instés la Generalitat a traslladar una disculpa oficial a les integrants de la Selecció Israeliana de Waterpolo per un "boicot" que van viure en un partit que es va celebrar a Catalunya el 6 de novembre del 2018.

El partit, contra la selecció espanyola, havia de jugar-se a les installacions del CN Molins de Rei i després es va contemplar la piscina Sant Jordi de Barcelona per, davant "les pressions" de grups propalestins i la CUP, va acabar celebrant-se a la piscina del Centre d'Alt Rendiment de Sant Cugat del Valls (Barcelona).

La moció ha quedat rebutjada amb els sis vots a favor de Cs i els 13 vots en contra de JxCat, ERC, el PSC i els comuns, mentre que la CUP i el PP no han votat perqu en aquell moment no tenien cap representant en la Comissió d'Assumptes Institucionals.

El diputat de Cs Javier Rivas ha defensat que s'havia de demanar perdó perqu es "va menysprear un grup de joves per l'origen del seu passaport i davant la passivitat de l'administració", la qual cosa, al seu parer, va generar un precedent molt perillós.

VA HAVER-HI BOICOT

La resta de partits representats en la comissió han coincidit que va ser un boicot a la selecció d'Israel, per per motius diferents han considerat que les institucions catalanes no han de demanar perdó per la molstia que van generar a les esportistes.

La diputada de JxCat i exseleccionadora de l'equip espanyol de natació sincronitzada, Anna Tarrés, ha lamentat el boicot i ha considerat que el partit hauria d'haver-se jugat a Molins de Rei amb la graderies plenes de banderes d'Israel, Palestina, Espanya, senyeres i estelades.

Ha destacat que qui més va perdre amb el boicot va ser "Molins de Rei i els seus esportistes", per ha argumentat que la Generalitat no ha de demanar disculpes, perqu ha assegurat que va ser precisament el Govern qui va aconseguir que el partit es disputés en un altre escenari, a Sant Cugat.

El diputat del PSC Ferrran Pedret, que ha explicat que té arrels jueves, ha dit que no pot considerar-se un acte d'antisemitisme, sinó una protesta legítima contra "la situació d'apartheid" a la qual s'ha condemnat els palestins per part de l'Estat d'Israel, segons ell.

En la mateixa línia, la diputada dels comuns Susanna Segovia ha dit que el boicot no es pot considerar una vulneració dels drets humans, i ha argumentat que la protesta estava dirigida contra "l'Estat d'Israel i no les persones que viuen" en aquell país.

Anna Caula (ERC) ha retret a Cs que plantegi una proposta d'aquest tipus, perqu en el seu moment no va mostrar cap preocupació quan es van posar obstacles al fet que aficionats del FC Barcelona accedissin amb "samarretes grogues" a la passada final de la Copa del Rei de futbol.

SENSE INVESTIGACIÓ

També han estat rebutjats altres punts de la moció; entre ells, un que demanava "obrir una investigació dels motius pels quals els Ajuntaments de Molins de Rei (Barcelona) i de Barcelona van denegar l'ús de les installacions municipals" per al partit.

Tampoc no s'ha aprovat que la Generalitat hagi de desenvolupar "els protocols necessaris" perqu, en circumstncies semblants, no es torni a repetir mai més la polmica que va afectar el waterpolo femení el novembre del 2018.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés