Publicat 30/10/2019 15:53:53CET

El Parlament rebutja condemnar la polèmica de Budó per negar-se a una pregunta en castellà

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó en roda de premsa després del Consell Executiu de la Generalitat, a Barcelona (Espanya), 29 d'octubre del 2019.
David Zorrakino - Europa Press

BARCELONA, 30 oct. (EUROPA PRESS) -

La Comissió d'Assumptes Institucionals (CAI) del Parlament ha rebutjat aquest dimecres una proposta de resolució de Cs que demanava al Govern català que condemnés la polèmica protagonitzada per la portaveu de l'executiu, Meritxell Budó, al juny per negar-se a respondre una pregunta en castellà.

La iniciativa ha estat rebutjada amb 10 vots favorables de Cs, PSC-Units, PP i els comuns, i 11 en contra de JxCat, ERC i la CUP.

La proposta fa referència a la polèmica que es va generar l'11 de juny en una roda de premsa del Govern català, en la qual Budó va rebutjar respondre una pregunta en castellà perquè abans no s'havia formulat en català i va defensar que "sempre ha estat una norma" que en el torn de preguntes en castellà només es poden fer preguntes que prèviament s'hagin fet en català.

"Poden preguntar sobre tot allò que s'ha parlat en català", va afirmar, tot i que diversos periodistes li van transmetre que el funcionament mai ha estat aquest, sinó que l'habitual és primer fer una ronda de preguntes en català, després una en castellà, i que en la ronda de castellà mai es vetaven les qüestions que no s'havien tractat en català.

En la següent roda de premsa, Budó va demanar disculpes pel "to" que havia fet servir i des de llavors no s'han produït més incidents per l'ús del castellà en les compareixences del Govern català.

Així, la resolució de Cs demanava condemnar aquest incident i "reconèixer i valorar totes les llengües oficials i cooficials de Catalunya com una part" del patrimoni històric, cultural i social.

En un altre punt, exigia al Govern català que permetés que en les seves rodes de premsa els periodistes puguin "preguntar indistintament en català o castellà sense que fer servir una llengua o una altra suposi haver d'esperar més", i aquest punt ha comptat amb l'abstenció dels comuns.

VAGA DE LA CANADENCA

La comissió ha aprovat una proposta del PSC que insta el Govern català a organitzar un programa de commemoració del centenari de la vaga de la Canadenca amb el vot favorable de tots els grups excepte l'abstenció del PP.

A més, ha rebutjat una iniciativa de Cs que demanava al Govern de torra que retirés la Creu de Sant Jordi que es va concedir a l'expresidenta del Parlament Núria de Gispert, encara que després ella va renunciar al premi després de la polèmica que es va generar per una piulada seva.

El partit taronja ha estat l'únic partit que ha donat suport la resolució, mentre que JxCat i ERC l'han rebutjat, i PSC, comuns, CUP i PP s'han abstingut perquè, tot i que comparteixen que Gispert no hauria de ser premiada, consideren que la iniciativa ha quedat desfasada després que ella renunciés al premi.