El Parlament obre aquest dimecres el Debat de Política General a l'espera de la sentència

Publicat 25/9/2019 10:15:20CET
El president de la Generalitat, Quim Torra, en el ple del Parlament al juliol
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

El ple ja no coincideix amb el judici contra Torra després que el TSJC l'hagi ajornat

BARCELONA, 25 set. (EUROPA PRESS) -

El Parlament obrirà a les 11.00 hores d'aquest dimecres el Debat de Política General en què el president de la Generalitat, Quim Torra, valorarà la situació de Catalunya i debatrà amb l'oposició uns dies abans que el Tribunal Suprem dicti la sentència de l'1-O.

El ple començarà les 11.00 hores amb la intervenció de Torra sense límit de temps; després d'una pausa, a la tarda hi intervindran els grups durant 30 minuts cadascun --els subgrups de la CUP i del PP disposaran de 15 minuts-- i després s'obrirà un torn de rèplica.

Els grups podran presentar un total de 20 propostes de resolució --la CUP i el PP, 14--, que la Mesa haurà d'admetre a tràmit, i s'obrirà un termini per presentar esmenes. Posteriorment, aquest dijous a les 16.00 hores es reprendrà el ple amb el debat i la votació d'aquestes iniciatives.

COINCIDÈNCIA AMB EL JUDICI

Aquest ple havia de coincidir amb el judici del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra Torra per presumpta desobediència, que estava fixat que comencés aquest mateix dimecres a les 09.30 hores, un fet que generava una polèmica sobre què faria el president, que en les darreres setmanes havia mantingut la seva voluntat d'assistir al ple.

Mentre que la seva assistència al Debat de Política General és imprescindible perquè se celebri el ple perquè ha d'intervenir i debatre amb l'oposició, Torra no està obligat a assistir al judici perquè no s'enfronta a una petició de pena de presó superior a dos anys, com estableix l'article 786 de la Llei d'Enjudiciament Criminal (LeCrim).

No obstant això, divendres passat el TSJC va comunicar que ajornava el judici fins al 18 de novembre "per impossibilitat material de tramitar complidament la recusació" que Torra ha presentat contra el president del TSJC, Jesús María Barrientos, i la magistrada Mercedes Armas, que havien de jutjar-lo, així com contra el magistrat Carlos Ramos, instructor d'aquestes recusacions.

RESPOSTA A LA SENTÈNCIA?

Un cop esvaït aquest interrogant i amb la presència assegurada del president, la principal incògnita del Debat de Política General és si Torra aprofitarà aquest escenari per anunciar la seva proposta per respondre la sentència de l'1-O, que es preveu que es faci pública en les properes setmanes.

Tot i que el Govern sempre ha dit que presentaran una resposta a la sentència quan hi hagi un acord i consens amb tots els actors del sobiranisme, els comuns ja li van demanar la setmana passada que fes la seva proposta abans del Debat de Política General perquè veuen difícil abordar aquest ple "sense haver pogut parlar i tenir una proposta clara" sobre la sentència.

Tant ells com la CUP consideren que el plantejament públic de la resposta institucional a la sentència va amb retard, encara que la portaveu del Govern, Meritxell Budó, va dir que s'està treballant per acordar-la i poder explicar-la quan el president ho "consideri oportú".

En ser preguntada després del Consell Executiu de la setmana passada sobre si Torra es planteja fer pública aquesta resposta durant el Debat, Budó va respondre que el president "buscarà el millor moment".

També va respondre a una pregunta semblant el portaveu de JxCat, Eduard Pujol, que va contestar que aquest ple "és un gran aparador i es presenten les novetats de la temporada" política, però no va concretar si Torra triarà aquest escenari per presentar la seva resposta a la sentència del Suprem.