Publicat 05/01/2019 11:02

El Parlament obre el 2019 amb 31 lleis pendents i 4 comissions d'investigació

Ple del Parlament
EUROPA PRESS

La Cmera pot superar l'activitat que va tenir el 2018, quan va aprovar tres lleis

BARCELONA, 5 gen. (EUROPA PRESS) -

El Parlament reprendr la seva activitat el 2019 després del període de Nadal amb 31 lleis pendents de tramitació i quatre comissions d'investigació, tres ja obertes i una altra prximament.

Set de les 31 iniciatives són projectes de llei presentades pel Govern, entre les quals destaquen una que preveu sancions per tota discriminació per raó de sexe, religió, origen racial o altres condicions socials o personals, i una altra per regular els procediments de votació electrnica per als catalans residents a l'estranger.

També hi ha pendents 24 proposicions de llei dels grups, com la de memria democrtica (PSC); la de neutralitat política en l'ensenyament (PP); la de reducció de la pressió fiscal en l'IRPF en rendes fins el 33.000 euros (Cs), i una que van presentar conjuntament JxCat, ERC, PSC, CatECP i la CUP per protegir als denunciants de casos de corrupció.

A més, hi ha dues iniciatives sobre els mitjans de comunicació públics: una de Cs per la "despolitització" dels rgans de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), i una altra que van registrar tots els grups de manera conjunta per reformar la Llei de la CCMA i del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC).

Algunes d'aquestes lleis pendents ja han superat el primer trmit en el ple de la Cmera catalana i ara han de passar a comissió per, eventualment, tornar al ple per a la seva aprovació definitiva, per la majoria d'elles encara han de superar aquest primer trmit.

No obstant aix, la llei més important que abordar el Parlament en aquest període de sessions seran els Pressupostos de la Generalitat del 2019, amb la incgnita sobre si el Govern aconseguir els suports necessaris per aprovar-los.

Amb aquestes iniciatives pendents, el Parlament pot superar l'activitat del 2018, ja que en tot l'any es van aprovar tres lleis: la modificació de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) del PSC, una de mesures fiscals, administratives i del sector públic també del PSC, i la reforma de la Llei de la Presidncia impulsada per JxCat que cercava investir a presidents de la Generalitat a distncia, encara que el Govern la va impugnar.

COMISSIONS D'INVESTIGACIÓ

Una altra de les activitats que centraran l'atenció al Parlament aquest any són les quatre comissions d'investigació que s'han impulsat en aquesta legislatura.

La dels atemptats de Barcelona i Cambrils (Tarragona) del 17 d'agost del 2017 ja ha celebrat vuit sessions, mentre que la que investiga si van existir irregularitats en la concessió, execució i desmantellament del magatzem de gas Castor en porta quatre.

Precisament aquesta comissió ha citat a comparixer al president d'ACS, Florentino Pérez; als exministres José Manuel Soria, Josep Piqué, Rodrigo Rato, Álvaro Nadal (PP), Miguel Sebastián, Elena Espinosa i Magdalena Álvarez (PSOE); a l'expresident de la Generalitat José Montilla i a l'exalcalde de Barcelona Joan Clos.

També s'ha constitut i ha celebrat la seva primera sessió ordinria la comissió d'investigació del 155, que ha cridat a comparixer al president del Govern central, Pedro Sánchez; al seu antecessor, Mariano Rajoy; a l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, i al seu vicepresident, Oriol Junqueras, entre d'altres.

Encara que encara no s'ha constitut, la quarta comissió ser la que pretén investigar les possibles "activitats illegals" de la Monarquia, que va ser registrada per JxCat, ERC, els comuns i la CUP, i el ple haur de votar la seva aprovació definitiva, que previsiblement tirar endavant.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés