Publicat 18/02/2015 07:21

El Parlament mesurarà la possibilitat de tenir llei electoral admetent a tràmit una ILP

Pleno del Parlament de Catalunya
EUROPA PRESS

Validarà també la reordenació dels funcionaris que treballaran en una Hisenda pròpia

BARCELONA, 18 febr. (EUROPA PRESS) -

El Parlament admetrà a tràmit, al ple d'aquest dimecres i dijous, la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) sobre la llei electoral, un debat que servirà per mesurar la posició dels partits en un nou intent per aprovar un sistema català abans d'acabar la legislatura.

El debat de la ILP --impulsada per Ciutadans pel Canvi el 2009-- arribarà dijous a la Cambra després que, en acabar la segona reunió de la ponència electoral, els partits acordessin treballar per pactar un text que reculli tots els àmbits d'una llei d'aquestes característiques, i no només per crear l'administració electoral, com algunes formacions havien plantejat inicialment.

Precisament, els impulsors de la ILP, entre els quals hi ha el catedràtic de Ciència Política Joan Botella --que obrirà el debat--, han reclamat aquest dimarts als partits que treballin perquè la norma arribi al ple del Parlament per al seu debat final i no fracassi, un altre cop, per enèsima vegada.

El text, que arriba al ple amb una esmena a la totalitat del PP, es basa en l'informe sobre una futura llei electoral que el Govern va encarregar el 2007 a una comissió d'experts encapçalats per Miquel Roca, i proposa que el Parlament tingui com a mínim 120 diputats i un màxim de 150, en funció de si la participació supera el 60% en alguna de les set circumscripcions que planteja: Barcelona, Girona, Lleida, Camp de Tarragona, Catalunya Central, Alt Pirineu i Terres de l'Ebre.

A més, propugna les llistes tancades desbloquejades, que permetrien als electors ordenar alguns candidats de la llista segons les seves preferències; un sistema de representació proporcional i equilibrat; el llindar del 3% de vots per obtenir representació parlamentària, i la creació d'una Sindicatura electoral.

TRES DECRETS LLEI

El ple debatrà també la convalidació, tots pel procediment d'urgència extraordinària, de tres decrets llei aprovats pel Govern sobre simplificació administrativa, col·legis professionals i cossos tributaris --aquest últim vinculat a la construcció d'una Hisenda pròpia catalana--.

El projecte de simplificació administrativa, que arriba amb quatre esmenes de retorn del PSC, ICV-EUiA, C's i la CUP, pretén impulsar l'activitat econòmica reduint o facilitant els tràmits que han de fer empreses i professionals per iniciar una activitat.

Amb esmenes a la totalitat dels populars i C's, el projecte de llei dels col·legis professionals busca regular l'exercici dels professions titulades i també el dels col·legis professionals, els consells de col·legis i el de les associacions de professionals per adequar-se a les directrius europees.

Respecte el projecte de llei d'ordenació dels cossos tributaris d'adscripció exclusiva a l'Agència Tributària de Catalunya, amb dues esmenes de retorn del PP i C's, vol dotar-la dels recursos humans necessaris per "assumir les plenes competències de gestió, inspecció i recaptació de tots els tributs", així com augmentar el grau de compliment de les obligacions tributàries de ciutadans, empreses i entitats catalanes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés