Publicat 27/9/2019 13:42:14 +02:00CET

El Parlament de les Balears retira el llaç groc de la seva façana després del requeriment de la Junta Electoral

Els membres del nou Parlament d'esquerra a dreta: la secretària de Mesa, Joanaina Campomar (MÉS per Mallorca); la vicepresidenta primera, Glòria Santiago (Podem); el president del Parlament, Vicenç Thomàs; José Manuel Lafuente(PP); i Maxo Benelal (Cs)
Isaac Buj - Europa Press - Archivo

PALMA, 27 set. (EUROPA PRESS) -

El Parlament balear ha retirat aquest divendres cap a les 11.10 hores el llaç groc que tenia a la façana i que havia estat col·locat per MÉS, després de la petició de la Junta Electoral Provincial de les Balears, que va acordar dijous requerir a MÉS per Mallorca i al president del Parlament, Vicenç Thomàs, que en un "termini màxim de 24 hores" ordenés "la immediata retirada" dels llaços grocs de la cambra autonòmica.

La Junta va argumentar que el llaç és un signe que pot ser "legítimament" utilitzat en propaganda electoral, però no pels poders públics que han de mantenir "una rigorosa neutralitat política".

La Junta Provincial es va pronunciar arran que el PP de les Balears denunciés la col·locació del llaç, després d'haver presentat dos escrits a la Mesa per sol·licitar-ne la retirada, un abans del període electoral i un altre després de la convocatòria d'eleccions, i que Thomàs no hagués "sol·licitat encara la retirada del llaç".

El PP va recordar que l'article 50 de la Llei Electoral fa referència a la neutralitat dels espais públics en període electoral, per la qual cosa considera que, després de la publicació en el BOE de la convocatòria d'eleccions el passat 24 de setembre, "mantenir el llaç groc a la façana de la institució contravé aquest article".

A més, el PP va assenyalar que ja va haver-hi una resolució de la Junta Electoral durant el període electoral de les passades eleccions autonòmiques del mes de maig del 2019 en la qual es va requerir al president del Parlament la retirada del llaç que penjava dels balcons assignats a MÉS per Mallorca i MÉS per Menorca.

Per tot això, el PP va denunciar públicament el "desistiment de funcions" del president del Parlament i va assenyalar que, des que es va penjar el llaç groc n'han exigit la retirada "perquè les institucions han de ser neutrals". No obstant això, afegeixen que ara mantenir el llaç "incompleix la llei electoral" i creuen que Thomàs "ha d'abandonar la connivència en la qual s'ha instal·lat".

El passat 10 de setembre MÉS per Mallorca va col·locar el llaç en un dels balcons dels despatxos dels diputats, després que la Junta Electoral ho prohibís durant el període preelectoral.

Després de penjar el llaç, minuts abans del ple, el portaveu parlamentari de la formació, Miquel Ensenyat, va assegurar que era "un símbol de denúncia emparat per la llibertat d'expressió". "És una manifestació cívica i pacífica d'una idea. Qui no en comparteixi el significat té infinites maneres d'expressar-ho, però mai ocultant o negant l'expressió de qui pensa diferent", va defensar abans d'afegir que el llaç "no va en contra de res, ni de ningú".