El Parlament insta el Govern a impulsar una agenda rural per combatre la despoblació

Publicat 13/2/2020 15:39:04CET
Ple del Parlament, 13 de febrer del 2020.
EUROPA PRESS

BARCELONA, 13 febr. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha aprovat aquest dijous una moció presentada pels comuns que insta el Govern a impulsar una agenda rural de Catalunya per potenciar les oportunitats al món rural i combatre la despoblació amb mesures que vagin en "coherència" amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l'Agenda 2030.

El diputat dels comuns Marc Parés ha demanat al Govern unitat d'acció perquè les diferents àrees que treballen en zones rurals es coordinin, i Francesc Vilaplana (ERC) ha coincidit que s'ha de garantir l'equitat territorial i que el model actual s'ha d'adaptar a les noves realitats.

El text lamenta que el Govern no disposi d'un projecte integral en aquest àmbit per contrarestar la despoblació, l'empobriment i l'envelliment en moltes zones rurals, i, entre les mesures aprovades, hi destaca el compromís perquè la fibra òptica arribi a tots els nuclis de més de 50 habitants el 2023.

També demana recuperar el pressupost i serveis sanitaris perduts en els últims anys en aquestes zones; reclamar al Govern central l'aplicació de la disposició addicional tercera de l'Estatut en matèria d'infraestructures; complir els compromisos del pla Rodalies, i ajudes per als universitaris que han de canviar de residència pels seus estudis.

Així mateix, es proposa planificar el creixement de les energies renovables sota un model "democratitzador", que eviti la massificació d'aerogeneradors i de centrals fotovoltaiques en determinades comarques, a més d'impulsar amb diputacions i ajuntaments un pla de suport financer per garantir accessos de qualitat.

Contador