Publicat 19/11/2020 22:51CET

El Parlament insta el Govern a garantir l'accés a la salut mental en l'atenció primària

Cvirus.- L'oposició enlletgeix als socis de Govern català les seves "disputes" i demanen resposta a la crisi
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

Demana també definir un pla de prevenció del suïcidi

BARCELONA, 19 nov. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha aprovat aquest dijous una moció de Cs que insta el Govern a garantir amb els recursos necessaris per a l'accés a l'atenció especialitzada en salut mental i addiccions en el sistema públic de sanitat, "que integri plenament la salut mental comunitària en l'atenció primària".

El text preveu també la definició d'un pla de prevenció del suïcidi que incideixi en els determinants socioculturals i que desenvolupi programes d'educació en habilitats socials i emocionals, "vinculant el programa de detecció de casos de risc Codi Risc Suïcidi a programes d'intervenció psicosocials de cada regió sanitària".

També, sol·licita al Govern impulsar un pla de xoc per fer front a la "emergència de salut mental provocada per la pandèmia del Covid-19", garantint l'acompanyament psicològic del dol i el suport emocional, un punt que ha estat aprovat amb l'abstenció d'ERC i JxCat.

DEBAT

La diputada de Cs Blanca Victoria Navarro ha reclamat un canvi en el model d'atenció a la salut mental, que creu que hauria de ser comunitari, basat en la prevenció, i que exerceixi una integració efectiva i eficaç del sistema sanitari i del sistema social: "Gens d'això caracteritza al sistema d'atenció a la salut mental ara mateix".

La socialista Assumpta Escarp s'ha mostrat a favor de la moció perquè creu que en salut mental s'ha de recórrer molt a la sanitat privada: "No hi ha oferta pública ni en recursos primaris ni especialitzats i la pública acaba concertant molt amb la privada".

Per part dels comuns, Conchi Abellán creu que recolzar la salut mental "no és solament posar psicòlegs en l'atenció primària, de sumar una especialitat sense connexió amb la resta", sinó promoure la col·laboració entre els equips d'atenció primària i els de salut mental.

La republicana Najat Driouech ha defensat que la salut mental és una prioritat pel Govern i que els últims Pressupostos de la Generalitat ho confirmen "amb una inversió de 458 milions d'euros, és a dir un augment de 28 milions respecte al 2017".

Des de JxCat, Xavier Quinquillà ha afirmat que voten a favor de definir un pla de risc del suïcidi, així com promoure la figura d'un pacient expert en salut mental, però sobre el pla de xoc diu "compartir el quin però no el com" i demana polítiques més enllà de la pandèmia.

El 'cupaire' Vidal Aragonés ha dit que estan a favor de tota la moció però que s'abstenen en el punt relatiu a les dotacions d'entitats i associacions familiars, perquè això pot ser "una via de fuita a la gestió privada".

Finalment, el diputat Santi Rodríguez (PP) dóna suport a la moció i ha criticat la precarietat en la qual es troba la salut mental en el marc de l'atenció primària, i creu que en la iniciativa es posa en relleu la necessitat d'incloure-la i "fer-la més accessible".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés