Publicat 13/3/2019 12:22:10 +01:00CET

El Parlament fa una crida a impedir que l'extrema dreta condicioni els governs i les polítiques públiques

Comissió d'Assumptes Institucionals (CAI) del Parlament
EUROPA PRESS

Cs, JxCat i ERC tornen a barallar-se pels articles de Quim Torra

BARCELONA, 13 mar� (EUROPA PRESS) -

La Comissió d'Assumptes Institucionals (CAI) del Parlament ha aprovat aquest dimecres una proposta de resolució del PSC-Units que fa una crida a impedir que les forces d'extrema dreta condicionin la formació de governs o el disseny i implementació de polítiques públiques.

La iniciativa també demana evitar que la ultradreta tingui "aparena de legitimitat" o que se'n normalitzi el discurs, i insta al Govern a augmentar els seus esforos destinats a prevenir la xenofbia, el racisme, l'antisemitisme, la islamofbia, l'antigitanisme, l'aporofbia, el masclisme i l'homofbia.

Encara que la proposta de resolució s'ha aprovat per unanimitat, no es trobaven en la comissió el PP --en estar en el grup mixt comparteix amb la CUP la seva representació en la CAI-- ni els comuns, que no han pogut acudir, han explicat fonts de la formació a Europa Press.

El socialista Ferran Pedret, que ha defensat el text, ha lamentat l'augment del suport popular a formacions "que defensen un ideari en molts casos incompatible amb la concepció de la societat democrtica i oberta" i ha apuntat l'entrada de Vox al Parlament d'Andalusia.

"Ja no podem parlar d'una amenaa de futur, sinó que és ja una realitat present als nostres barris i ciutats", per la qual cosa ha demanat un esfor per evitar normalitzar-ne el discurs i combatre el que considera fallcies i prejudicis cap a les minories.

El diputat de la CUP Carles Riera ha lamentat l'auge de l'ideari de l'extrema dreta, ha criticat que es permeti a Vox ser acusació popular en el judici a l'1-O al Tribunal Suprem i ha retret al Govern de donar "carta de llibertat a l'expressió de la ultradreta a l'espai públic" en permetre-li manifestar-se.

XENOFBIA I QUIM TORRA

El debat sobre el discurs xenfob de la ultradreta ha propiciat una picabaralla entre Cs i els grups que donen suport al Govern, JxCat i ERC, arran de les crítiques a articles de fa anys del president de la Generalitat, Quim Torra: Nacho Martín (Cs) ha criticat aquestes opinions de Torra sobre els espanyols i castellanoparlants i ha dit que "és una mostra de xenofbia i racisme".

El republic Bernat Solé ha retret a Cs distanciar-se del discurs de Vox en campanya encara que "per aconseguir el Govern d'Andalusia s'alien"; ha reclamat al proper Govern central que combati la ultradreta, i ha exigit a Martín que retirés les seves paraules sobre Torra si les estenia als grups que donen suport al Govern, per s'ha ratificat.

També la diputada de JxCat Teresa Pallars, que ha defensat que des de la Generalitat ja es treballa per combatre el discurs de l'odi de l'extrema dreta, ha protestat per les afirmacions del diputat taronja i ha anunciat que presentaran "una queixa formal" a la mesa.

SÍMBOLS DE LA GENERALITAT

La comissió ha rebutjat una proposta de Cs que demanava al Govern prendre mesures legals contra la "utilització indeguda de les marques i els símbols de la Generalitat" per part d'organismes com el Consell per la República.

Nacho Martín ha assegurat que aquests "quiosquets" impulsats pels partits independentistes pretenen atribuir-se la representativitat de les institucions catalanes i de la ciutadania utilitzant els símbols oficials de la Generalitat, per la qual cosa exigeix mesures per evitar-ho.

La resolució reclamava al Govern "identificar i llistar els usos indeguts que s'hagin fet" dels símbols de la Generalitat, i presentar en tres mesos un informe que detalli aquests usos indeguts i les mesures previstes, encara que aquest punt s'ha rebutjat.

A més, la comissió ha aprovat per unanimitat una proposta del PSC que insta el Govern a celebrar un acte commemoratiu del 80 aniversari de la retirada a l'exili de milers de catalans per la Guerra Civil, i a impulsar difondre entre la ciutadania el coneixement del cost hum de l'exili republic i el seu impacte en la societat.