Publicat 9/11/2018 14:00:16CET

El Parlament exigeix inversió ferroviària estatal per evacuar territoris amb centrals nuclears

ANAV - Archivo

Demana actualitzar i traspassar a la Generalitat el pla d'emergències Penta

BARCELONA, 9 Nov. (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament ha aprovat aquest divendres una moció que exigeix al Govern de l'Estat les inversions necessàries en la línia ferroviària R15 perquè el seu estat òptim en cas d'evacuació per emergència nuclear a les centrals d'Ascó, Vandellòs i de l'Hospitalet de l'Infant (Tarragona).

La iniciativa d'ERC també reclama a l'Estat dotar de mitjans i infraestructures els nuclis de població dins del radi de 20 quilòmetres d'una central nuclear amb la finalitat de facilitar una hipotètica evacuació o confinament, les comunicacions i la distribució de substàncies contra la radiació.

El republicà Lluís Salvadó, que ha defensat la moció, ha criticat que les centrals d'Ascó I, Ascó II i Vandellòs II "tenen a l'estiu centenars de milers de persones residint en el seu radi i l'Estat sap que és incapaç de gestionar-ne l'evacuació", per la qual cosa no es fan simulacres, ha dit.

El text també inclou dos punts que demanen al Govern retirar el recurs d'inconstitucionalitat que va presentar durant l'etapa del PP contra l'impost català sobre el risc mediambiental d'elements radiotòxics, i que traspassi a la Generalitat, per llei o conveni, la direcció i gestió del Pla d'Emergència Nuclear Exterior a les Centrals Nuclears de Tarragona (Penta).

Aquests dos apartats han prosperat malgrat el rebuig del PP i de Cs, i a l'abstenció de PSC-Units i també de la CUP, que ho ha fet amb tots els punts de la moció en criticar-li que es limita a reclamar a l'Estat.

La resta de la moció demana al Govern espanyol que traslladi la Directiva 2014/87/Euratom, que estableix un marc comunitari europeu per a la seguretat nuclear, així com l'actualització del Penta adequant-lo a la norma europea i ampliant el seu àmbit territorial.

AGENDA 2030

El ple d'aquest divendres ha aprovat una moció també dels republicans referent a l'Agenda 2030 de l'ONU que insta el Govern a prioritzar aquest document en les seves polítiques, a elaborar un document adaptat per a Catalunya sobre aquesta iniciativa i vetllar pel seu impuls en tots els organismes dels quals forma part la Generalitat.

Així mateix, demana crear un grup de treball en la Comissió d'Acció Exterior del Parlament i que el conseller Ernest Maragall comparegui semestralment davant d'aquest òrgan per explicar el compliment de l'Agenda 2030.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.