Publicat 11/6/2019 12:58:13 +02:00CET

El Parlament enviarà aquesta setmana a la Fiscalia les incompareixences de Rajoy, Santamaría i Cospedal

EUROPA PRESS

BARCELONA, 11 juny (EUROPA PRESS) -

La Mesa del Parlament enviarà aquesta setmana l'expresident del Govern espanyol Mariano Rajoy, la vicepresidenta Soraya Sánez de Santamaría i l'exministra de Defensa María Dolores de Cospedal a la Fiscalia per no haver comparegut en la comissió d'investigació del 155 de la Cambra catalana, en què van ser citats dues vegades.

Fonts parlamentàries han explicat que la Mesa d'aquest dimarts ha acordat enviar les incompareixences aquesta setmana després d'haver rebut l'informe del Consell d'Estat que van esgrimir Rajoy, Santamaría i Cospedal per no assistir a la comissió.

Tots tres van ser citats per primera vegada a l'abril i no van assistir a la comissió en argumentar que aquest informe els eximeix de comparèixer-hi, la comissió els va tornar a citar i, com tampoc no van assistir, ho va elevar a la Mesa de la Cambra.

Així, en la reunió del 15 de maig, la Mesa va decidir enviar aquestes incompareixences a la Fiscalia, però estaven pendents de rebre l'informe per fer-ho, per la qual cosa després de rebre'l han acordat traslladar aquest assumpte a la Fiscalia.

L'informe del Consell d'Estat, recollit per Europa Press, conclou que aquesta comissió d'investigació "desborda l'àmbit de competències de la Generalitat i del Parlament", perquè, a parer seu, pretén exercir de control polític de les institucions de l'Estat.

En aquest sentit, considera que les compareixences aprovades en la comissió són una expressió de l'extralimitació de les facultats del Parlament, per la qual cosa "legitimaria l'eventual desatenció de les sol·licituds de compareixença".

Així mateix, assenyala que els membres del Govern espanyol i altres autoritats de l'Estat, actuals i pretèrites, "no estan obligats a atendre la sol·licitud" de compareixença, per la qual cosa eximeix Rajoy i els exministres d'acudir al Parlament.

ZOIDO, MILLO I MORAGAS

Previsiblement, durant els propers dies es repetirà la mateixa situació amb l'exministre de l'Interior Juan Ignacio Zoido, l'exdelegat del Govern espanyol de Catalunya Enric Millo i l'ex-cap del gabinet de Rajoy, Jorge Moragas.

Tots tres van ser citats la setmana passada i no van comparèixer en al·legar el mateix informe, per la qual cosa la comissió els ha tornat a citar aquest dijous i és probable que tampoc no hi acudeixin, de manera que la Mesa també els portarà a la Fiscalia.