Publicat 26/01/2020 16:38

El Parlament encara aquest dilluns un ple amb la incgnita de si Torra votar després de la resolució del TS

El president de la Generalitat, Quim Torra, és aplaudit en la seva arribada a un ple extraordinari convocat després de la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) d'inhabilitar-lo
Pau Venteo - Europa Press

La Mesa es reunir abans del ple tot i que Torrent "no demanar" un nou informe als lletrats

BARCELONA, 26 gen. (EUROPA PRESS) -

El Parlament reprendr la seva activitat plenria aquest dilluns amb un ple a les 15.00 hores, després d'haver ajornat la sessió pel temporal, i ho far amb la incgnita de si el president del Govern, Quim Torra, participar o no en les votacions, després que el Tribunal Suprem (TS) hagi avalat l'acord de la Junta Electoral Central (JEC) d'inhabilitar-lo com a diputat.

Des que la JEC acordés inhabilitar-lo, la cambra només ha celebrat un ple --l'extraordinari que va demanar el mateix Torra després de la resolució de la Junta Electoral-- en el qual el Parlament el va ratificar com a diputat i president, per no s'han celebrat més sessions plenries després que la Junta Electoral Provincial (JEP) de Barcelona declarés vacant el seu escó.

La Mesa del Parlament ja va rebutjar la setmana passada retirar-li l'escó i el va mantenir com a diputat, amb el suport de JxCat, ERC i el PSC, i l'aval dels lletrats, que van emetre un informe que conclou que la JEC no és competent per suspendre la seva condició de diputat.

La situació no ha canviat des que dijous el Suprem va rebutjar les cautelars i va ratificar la seva inhabilitació, de manera que Torra continua exercint de diputat i en principi participar en el ple previst per dilluns, que continua convocat.

Després de la decisió del TS, Torra va defensar que aquesta resolució no suposa cap canvi i va insistir que continua sent diputat i president de la Generalitat: "No ens anirem enrere", va proclamar.

A més, divendres va advertir que emprendr possibles "accions legals, també de carcter penal", si la JEC l'obliga a deixar l'acta --considera que no és competent i que podria estar incorrent en un delicte de coaccions--, i si persisteixen pressions perqu deixi el crrec, i va assegurar que acusar-lo d'un delicte d'usurpació si participa en el ple pot implicar un delicte de calúmnies o injúries.

No obstant aix, destaca que el president del Parlament, Roger Torrent, encara no s'hagi pronunciat públicament sobre la decisió del Suprem, per fonts de la Presidncia de la cambra han explicat a Europa Press que no demanar un nou informe als lletrats.

Precisament aix és el que van demanar el PSC-Units i Cs dijous --els socialistes van registrar una petició dirigida a Torrent perqu l'hi encarregués--, perqu consideren que la nova decisió del Suprem pot haver modificat l'opinió dels lletrats de la cambra sobre la continutat de Torra en el seu crrec.

Abans del ple, a les 12.30 hores la Mesa del Parlament es reunir amb una ordre del dia, a la qual ha tingut accés Europa Press, que inclou dues propostes de Cs i del PP "sobre el compliment de les resolucions de l'administració electoral".

Un altre dels punts que ha d'abordar la cambra en els propers dies és comunicar a la JEP qui ha de substituir Torra: dijous va demanar al secretari general del Parlament, Xavier Muro, concretar en un termini de dos dies qui ha de substituir el president en l'escó --es va emetre credencial per a Ferran Mascarell, per finalment ocupar el lloc de l'expresident Carles Puigdemont--.

ADVERTIMENTS DE CS I DEL PP

Tant el partit taronja com el PP han avisat reiterades vegades que Torrent i els membres de la Mesa poden estar incorrent en un presumpte delicte de desobedincia si Torra acaba votant en el ple, i han anunciat que emprendran mesures legals si aix passa.

Per la seva banda, la CUP va alertar dijous que el procés judicial contra Torra acabar provocant la fi de la legislatura, i va apostar per consensuar una culminació digna d'aquesta: "Esperem que acabi amb dignitat i amb una resposta a l'alada de les intromissions".

PRESSUPOSTOS I CORRUPCIÓ

L'ordre del dia del ple inclou la votació dels pressupostos del Parlament, que han generat polmica en aquests darrers dies: la Mesa va aprovar la setmana passada un projecte de comptes que eleva el salari dels diputats un 1,75% amb el suport de JxCat, Cs i el PP, les abstencions d'ERC, el PSC i la CUP, i el rebuig dels comuns.

La discrepncia i el vot diferenciat entre JxCat --grup del vicepresident primer, Josep Costa, encarregat d'elaborar els pressupostos-- i ERC --grup del president de la cambra, Roger Torrent-- va evidenciar de nou les desavinences entre els socis del Govern, i en aquests darrers dies s'han reobert negociacions per buscar un acord per als comptes, per encara no ho han aconseguit.

En el ple també se celebrar un debat monogrfic sobre corrupció que havia demanat Cs, tot i que les votacions de les propostes de resolució sobre aquesta qüestió no es duran a terme fins al 5 de febrer en una altra sessió.

El ple de dilluns ser el tret de sortida a una setmana que tindr un altre dels seus dies forts dimarts, en el qual s'interrompr el ple i no se celebrar el Consell Executiu en previsió de la compareixena dels exconsellers empresonats en la comissió d'investigació parlamentria sobre els efectes del 155.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés