Publicat 12/11/2014 19:28

El Parlament dóna el primer pas per poder derogar prerrogatives dels expresidents

En el pleno del Parlament,  Artur Mas, Joana Ortega, Adreu Mas-Colell, F.Homs
EUROPA PRESS

Tramita una proposició d'ICV-EUiA i rebutja les que impulsaven PP i C's

BARCELONA, 12 nov. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha admès a tràmit aquest dimecres una proposició de llei d'ICV-EUiA per modificar la norma que regula l'estatut dels expresidents de la Generalitat, de manera que se'ls puguin revocar els drets i prerrogatives si són condemnats o si la majoria absoluta de la Cambra catalana considera que han perdut la seva "honorabilitat".

La proposta dels ecosocialistes ha estat admesa a tràmit després que CiU hagi decidit finalment no presentar esmena a la totalitat, cosa que ha fet amb les propostes per modificar la mateixa llei que havien presentat també PP i C's i que no han obtingut suport suficient per seguir endavant.

El diputat de CiU David Bonvehí ha explicat que el seu grup ha decidit tramitar la proposta d'ICV perquè considera que pretén millorar la llei, mentre que, segons la seva opinió, el PP presentaven una norma contra l'expresident Jordi Pujol, i C's una per derogar la llei anterior.

La proposta presentada pel PP demanava la pèrdua de "privilegis" dels expresidents i la devolució de les compensacions rebudes com a assignació mensual sempre que hi hagi una condemna ferma per delicte, o el reconeixement d'haver comès fets delictius o alguna il·legalitat greu.

La proposta de C's, que ja va presentar al Parlament en l'anterior legislatura i que ha estat rebutjada, plantejava que la retirada dels drets als expresidents es pogués acordar per majoria simple del Parlament, així com canvis en la norma per suprimir les oficines de l'expresident i reduir a la meitat el salari que reben.

DESPRÉS DEL 'CAS PUJOL'

Jaume Bosch (ICV-EUiA) ha defensat que la seva proposició --presentada després que Pujol reconegués que la seva família va tenir comptes sense regularitzar a l'estranger durant més de 30 anys--, busca protegir la institució d'"actituds indignes" però enfortint l'autogovern de Catalunya, mentre que, segons la seva opinió, les de PP i C's busquen debilitar-lo.

El diputat del PP Pere Calbó ha carregat contra Jordi Pujol per, ha dit, haver exercit el seu càrrec de manera indigna, i ha lamentat que CiU hagi presentat una esmena a la totalitat a la seva proposta per "tapar-li les vergonyes".

El líder de C's, Albert Rivera, ha demanat que el debat no se centri només en al figura de Pujol, sinó que debati a fons si cal que cada expresident tingui una oficina i una pensió vitalícia de la magnitud de l'actual, i ha celebrat que grups que han rebutjat la proposta de C's en l'anterior legislatura ara s'obrin a debatre-la.

Des d'ERC, Sergi Sabrià ha lamentat que PP i C's vulguin aprofitar aquest debat per treure protagonisme a la figura d'expresident de la Generalitat, i ha avançat que els republicans volen aprofitar els canvis a la llei per incloure un règim d'incompatibilitats que eviti que els expresidents acabin assessorant grans empreses.

La diputada del PSC Marina Geli ha advertit del risc que el Parlament vulgui exercir de "fiscal i de jutge", i ha demanat que se centri el debat a determinar quin ha de ser el paper de control que exerceixi el Parlament sobre la figura i el treball dels expresidents.

David Fernández (CUP) ha apostat per revisar les prestacions que reben els expresidents de la Generalitat, ja que ha considerat inacceptable el cost del lloguer de les tres oficines de Jordi Pujol, Pasqual Maragall i José Montilla: "La dignitat no són pensions d'or ni despatxos de luxe.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés