Actualitzat 17/02/2014 13:23

Parlament, Diputació i governs locals rebutgen la reforma local

M.Buch, L.Corominas, S.Esteve y M.P.Saiz Antón
Foto: EUROPA PRESS

Buch veu "perversitat social" en la llei perquè danya la gent i Esteve defensa el servei de proximitat

BARCELONA, 17 Feb. (EUROPA PRESS) -

   Parlament, Diputació de Barcelona i governs locals han expressat el seu rebuig a la Llei de Racionalitat i Sostenibilitat de l'Administració Local.

   Ho han dit el vicepresident del Parlament, Lluís Corominas; el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, i el del Consell de Governs [Locals], Miquel Buch, a l'inaugurar unes jornades al Parlament per analitzar la incidència i l'aplicació de la llei, i on Corominas ha reconegut el treball i la tasca diària que porten a terme els ens locals, i, malgrat destacar que necessitaven reformes estructurals, ha admès que no s'esperaven una regulació com l'Arsal.

   "Esperem que la seva aplicació tingui un resultat diferent, i que la llei de governs locals catalana sigui més encertada que l'espanyola", ha reclamat Corominas, que ha defensat l'administració local com un subjecte de primer nivell, i ha lamentat que tradicionalment se l'hagi considerat com un 'germà petit'.

USAR LA VIA DE L''ESCÓ 136'

   Després de reivindicar la necessitat de que la legislació es consensuï amb els sectors afectats, ha convidat al món local a participar en el tràmit de lleis que s'estan abordant a la cambra catalana, com la de governs locals i la de transparència, a través de www.esco136.cat, un espai a la web del Parlament que possibilita als ciutadans fer les seves aportacions i propostes de normatives en estudi: "No ho entengueu com a una eina final. Volem que ens ajudeu des del principi".

   El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, ha subratllat que el futur dels governs locals i el dels serveis de proximitat són "dues cares de la mateixa moneda", i que l'Arsal obre moltes incerteses sobre aquesta qüestió.

   Per a Esteve, les administracions locals no són responsables del deute de l'Estat, pel que considera que no té sentit que se'ls exigeixi més, perquè no són el problema.

   "És un disbarat", segons Esteve, que ha justificat així la necessitat de portar la llei al Tribunal Constitucional (TC) i d'impulsar les accions necessàries per evitar la seva aplicació.

   En el mateix sentit s'ha manifestat el president del Consell de Governs Locals, Miquel Buch, que s'ha mostrat preocupat per com els ajuntaments podran prestar els serveis que donen habitualment als ciutadans des de fa 35 anys: "Als ajuntaments els farà mal, però molt poc comparat amb el que farà als ciutadans".

   "Aquesta llei és una perversitat social", ha resumit Buch, que critica que el Govern espanyol s'hagi atrevit amb l'administració local i no amb eliminar duplicitats de ministeris o desmantellar l'agència tributària espanyola a Catalunya al tenir-ne una de pròpia.

   Segons la seva opinió, el Govern espanyol s'ha ocupat de l'administració més feble impulsant una llei "que té un centralisme autoritari i representa una marxa enrere del principi de subsidiarietat".

   La presidenta del consell de Col·legis de Secretaris, Interventors i Tresorers de l'Administració local de Catalunya, Maria Petra Saiz Antón, ha demanat sumar esforços entre tots per sortir d'aquest "embolic" perquè, en cas contrari, els més perjudicats seran els ciutadans.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés