Actualitzat 18/03/2014 12:32

El Parlament designarà en ple qui defensarà la consulta al Congrés

Fachada del Parlament de Catalunya (Archivo)
Foto: Europa Press

Interposarà un recurs al TC contra la reforma local del Govern espanyol

BARCELONA, 18 Mar. (EUROPA PRESS)

El Parlament designarà durant el pròxim ple del 26 i 27 de març els tres diputats que aniran al Congrés a defensar la consulta.

   Aquests, demanaran la transferència a la Generalitat de la competència per fer un referèndum d'autodeterminació mitjançant l'article 150.2 de la Constitució.

   Així ho ha acordat la Mesa i la Junta de Portaveus del Parlament, que ha donat de termini fins al divendres als tres grups per proposar els tres diputats titulars i tres de suplents per defensar la proposició de llei elevada per la Cambra catalana al Congrés.

   El Parlament va aprovar el gener, amb els vots de CiU, ERC, ICV-EUiA i tres diputats del PSC, demanar al Congrés el traspàs de la competència per poder convocar un referèndum d'autodeterminació, un pas amb el qual volen visualitzar el 'no' de l'Estat i guanyar legitimitat internacional.

   Tot i que encara no hi ha data perquè la Cambra Baixa debati la proposició de llei --fonts parlamentàries calculen que el maig o el juny--, el Parlament avançarà així en els tràmits per preparar un debat el resultat del qual ja va avançar el PP, que va advertir que utilitzarà la seva majoria absoluta per rebutjar la proposta.

   Qui no acudirà al Congrés a defensar la consulta serà el president de la Generalitat, Artur Mas, una possibilitat descartada a començament del 2014 pel líder de CiU al Parlament, Jordi Turull, malgrat la insistència del PP de reclamar que sigui el president català qui acudeixi a Les Corts.

REFORMA LOCAL

   El ple debatrà també si porta al Tribunal Constitucional (TC) la Llei de Racionalitat i Sostenibilitat de l'Administració Local que impulsa el Govern espanyol, després del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries que assegurava que vulnerava competències de la Generalitat i l'autonomia local.

   El dictamen, aprovat per unanimitat, assegura que 24 preceptes relacionats amb l'article primer de la norma --que modifica aspectes de la Llei Reguladora de les Bases de Règim Local-- vulneren competències de la Generalitat i "no troben empara" en la Constitució.

   Els magistrats sostenen que la reforma limita "significativament" la llista de matèries que són competència exclusiva dels municipis, i no deixa marge a la Generalitat perquè pugui ampliar aquestes competències en funció de les peculiaritats de cada ajuntament.

   Així, la majoria de preceptes que vulneren les competències de la Generalitat en autonomia local previstes a l'Estatut ho fan perquè l'Estat sobrepassa la seva capacitat per fixar un mínim comú denominador sobre les competències municipals i impedeix que l'executiu català pugui ampliar-les.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés