Publicat 26/11/2019 15:53:27 +01:00CET

El Parlament designa com a senadors Manel de la Vega (PSC) i Adelina Escandell (ERC)

Ple del Parlament
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

BARCELONA, 26 nov. (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament ha aprovat aquest dimarts designar com a senadors el primer secretari del PSC a les Terres de l'Ebre (Tarragona), Manel de la Vega, a proposta del PSC-Units, i a Adelina Escandell a proposta d'ERC.

En una votació secreta, el socialista ha estat designat amb 123 vots a favor, un en contra, sis abstencions i un diputat que no ha votat, i Escandell ho ha estat amb 83 suports, un vot en contra, 43 abstencions i tres diputats que no han expressat el seu vot malgrat estar en el ple.

Escandell representarà a la Generalitat a la cambra alta en substitució de Mirella Cortesa, que va renunciar la setmana passada al seu càrrec com a senadora de designació autonòmica, perquè va ser triada senadora en les eleccions generals del 10 de novembre.

El Parlament ha de designar cada legislatura a vuit senadors perquè representin a la Generalitat, en un procés en què la Mesa, d'acord amb la Junta de Portaveu, fixa el nombre de candidats corresponents a cada grup d'acord amb la seva representació a la cambra.

MANEL DE LA VEGA

La comissió de l'Estatut del Diputat del Parlament ha dictaminat poc abans de la votació -amb la qual ha començat el ple- que el socialista compleix amb les condicions d'elegibilitat requerides per la llei perquè pugui ser senador de designació autonòmica.

Després de la seva elecció, ocuparà la vacant que va deixar l'expresident de la Generalitat José Montilla quan va renunciar al seu escó al Senat amb la intenció que presidís la cambra el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, però no va fructificar per manca de suports, cosa inèdita fins al moment.

Els partits independentistes van votar en contra de la designació d'Iceta, impedint així que presidís el Senat -com va proposar el president del Govern central en funcions, Pedro Sánchez-, però Montilla va deixar el seu escó abans d'arribar a aquest tràmit.

Iceta va reunir 25 vots a favor, 39 abstencions i 65 vots en contra, amb suports dels socialistes i els comuns, les abstencions de PP i Cs i els vots en contra de JxCat, ERC i la CUP, que van criticar que els socialistes donessin per fet que Iceta presidiria el Senat abans de la votació al Parlament.