Publicat 7/8/2020 11:25:59 +02:00CET

El Parlament deroga el decret del Govern que harmonitza l'RGC amb l'Ingrés Mínim Vital

Ple del Parlament de Catalunya
EUROPA PRESS/PAU VENTEO

BARCELONA, 7 ago. (EUROPA PRESS) -

La Diputació Permanent del Parlament ha derogat aquest divendres el decret llei del Govern que pretenia adoptar mesures urgents per harmonitzar la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) amb l'Ingrés Mínim Vital (IMV).

El decret ha estat tombat amb el vot en contra de Cs, PSC-Units, comuns, la CUP i el PP, mentre que JxCat i ERC han estat els únics que han votat a favor.

En la seva intervenció, el conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir El Homrani, ha explicat que l'objecte principal del decret és minimitzar l'afectació a la ciutadania i adaptar les regulacions de les prestacions socials afectades per la implementació de l'IMV.

Ha explicat que és una mesura que s'ha acordat de manera conjunta amb agents socials com la UGT, Pimec, Foment del Treball, La Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis, entre uns altres.

Les mesures detallades en el decret són relatives a les sol·licituds pendents de resolució, a la modificació dels requisits la documentació presentada o l'adaptació del termini de resolució als 3 mesos, entre unes altres.

Segons El Homrani, el decret conjumina "procediments clau" per assegurar al màxim els drets dels més vulnerables, a més de donar seguretat jurídica als ciutadans i evitar la despesa de recursos públics.

ASPECTES DE TRAMITACIÓ

Segons la diputada de Cs Noemí del Carrer, el Govern ha trigat a establir ajudes a les famílies vulnerables com l'RGC i li ha retret que el decret presentat contingui "importants elements regressius" que afectarien negativament a la ciutadania sense recursos.

El socialista Raúl Moreno ha lamentat que la mesura de l'RGC, presentada en 2017, portava amb si "innombrables problemes" en la coordinació de la seva gestió i de tramitació que encara no s'han remeiat i que, a la seva semblar, dificulten l'accés dels sol·licitants a ambdues prestacions.

Per part dels comuns, Marta Ribas ha assenyalat que el decret llei no harmonitza elements de contingut o requisits d'accés, ja que només proposa "resoldre buits" de tramitació, per la qual cosa ha augurat que pròximament hi haurà una saturació de sol·licituds.

El diputat de la CUP Vidal Aragonés ha assegurat que el decret presenta punts que poden generar un "silenci administratiu negatiu" i ha exigit conèixer quin serà la resposta resolutiva per part de les institucions davant aquest escenari.

Segons el popular Alejandro Fernández, el decret presenta errors que provocarien que part dels sol·licitants rebin un segon ingrés mentre que uns altres encara no han rebut el primer, per la qual cosa ha demanat "agilitat administrativa" tenint en compte el context actual marcat la crisi del coronavirus.

ERC I JXCAT

Per la seva banda, la republicana Marta Vilalta ha defensat que és un decret "necessari" que permet assegurar la correcta implementació de les prestacions i, segons ella, seria una irresponsabilitat per part dels grups parlamentaris no recolzar el decret.

La diputada de JxCat Gemma Geis ha advocat per fer política de consens donades les circumstàncies econòmiques i socials derivades del coronavirus amb l'objectiu de trobar "encaix jurídic" entre administracions i impulsar les ajudes.