Publicat 14/6/2019 11:14:58 +02:00CET

El Parlament demana a Sánchez que aixequi el control financer sobre la Generalitat

El pleno desbloquea la renovación de cuatro órganos que dependen del Parlament
David Zorrakino - Europa Press

ERC, JxCat i els comuns hi voten a favor, la CUP s'absté i Cs, el PSC i el PP es posicionen en contra

BARCELONA, 14 juny (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament ha aprovat aquest divendres una moció d'ERC que insta el Govern a demanar al Govern central que "retiri les mesures extraordinàries de control polític sobre les finances de la Generalitat".

La iniciativa ha estat aprovada per JxCat, ERC i els comuns, mentre que el PSC-Units, Cs i el PP hi han votat en contra i la CUP s'ha abstingut.

Demana la derogació de "l'ordre PRE/2454/2015 de 20 de novembre", que va aprovar el Govern de Mariano Rajoy, i que el Govern exigeixi la retirada d'aquest control financer, després que el vicepresident de l'Executiu català i conseller d'Economia, Pere Aragonès, porti unes setmanes demanant-ho.

La moció també demana al Govern espanyol la modificació de la regla de despesa de la Llei d'Estabilitat pressupostària perquè "limita enormement la capacitat econòmica de la Generalitat" i la derogació de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local per garantir l'autonomia dels ajuntaments.

Així mateix, reclama al Govern que en els Pressupostos catalans del 2020 s'impulsi una reforma fiscal "progressiva i verda, que garanteixi la funció redistributiva i lluiti contra l'emergència climàtica", encara que en aquest punt el PSC hi ha votat a favor i Cs s'ha abstingut.

DEBAT

La diputada d'ERC i secretària quarta de la Mesa, Adriana Delgado, ha criticat que el Govern de Mariano Rajoy va imposar el control financer a la Generalitat com un "càstig per la persistència de la ciutadania de Catalunya" i ha lamentat que el Govern de Pedro Sánchez l'hagi mantingut.

La cupaire Maria Sirvent ha retret que aquest tema generi divisió entre independentistes i no independentistes perquè creu que el control financer de la Generalitat perjudica les classes populars catalanes: "És una aixecada de camisa".

En la mateixa línia, Jordi Munell (JxCat) ha subratllat que els ciutadans no mereixen el greuge fiscal que considera que suposa aquest control, que ha qualificat d'un "155 econòmic".

Per part dels comuns, David Cid ha sostingut que és necessari acabar amb la intervenció financera de la Generalitat perquè és una "situació absolutament arbitrària" però ha defensat que per millorar la situació econòmica del Govern cal reformar el sistema de finançament de Catalunya.

Alícia Romero (PSC) ha acusat ERC de no haver volgut negociar esmenes amb el seu grup i ha apostat perquè el nou Govern espanyol "atengui millor les peticions de Catalunya", encara que ha assenyalat que canviar les lleis no correspon a l'Executiu, sinó als grups parlamentaris.

Des de Cs, José María Cano ha assegurat que l'independentisme s'ha "guanyat a pols" el control financer de la Generalitat, perquè considera que han utilitzat els diners públics per al procés sobiranista i han dut a terme una mala gestió econòmica.

Finalment, el diputat del PP Santi Rodríguez ha atribuït aquest control a les mentides de la Generalitat i ha rebutjat aixecar la intervenció per "garantir els serveis públics".