El Parlament demana a la JEC no inhabilitar Torra i desestimar les peticions de PP, Cs i Vox

Publicat 31/12/2019 20:54:05CET
El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, saluda al president de Parlament, Roger Torrent, durant la seva intervenció en una sessió plenària del Parlament, el 13 de novembre de 2019.
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

La Cambra "ha de determinar l'afectació de la resolució judicial" sobre un diputat

BARCELONA, 31 des. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha presentat al·legacions davant la Junta Electoral Central (JEC) perquè no inhabiliti com a diputat Quim Torra, fet que comportaria que deixés de presidir la Generalitat.

El text recollit per Europa Press, escrit pel lletrat major del Parlament, Joan Ridao, té data del 30 de desembre, abans que la JEC abordi divendres la possible inhabilitació.

Demana a la JEC inadmetre o desestimar els recursos que PP, Cs i Vox van presentar contra la decisió de la Junta Electoral Provincial (JEP) de Barcelona, quan el 24 de desembre va desestimar les peticions dels tres partits d'inhabilitar Torra, raó per la qual els tres hi van recórrer.

El lletrat justifica les seves al·legacions afirmant que el Parlament és "el competent per resoldre les qüestions d'incompatibilitat dels diputats del Parlament" (tant les previstes en l'article 18 del Reglament de la cambra com en les lleis generals), i per ser una qüestió que no afecta al règim electoral sinó a l'estatut dels diputats, afegeix.

Al·lega també els raonaments de la recent decisió de la JEP, que va desestimar basant-se en què "a efectes penals, la condemna ho és per desobediència a l'Administració Electoral i aquesta no pot ser subsumida entre les Administracions públiques a què es fa referència en l'article 6.2 b de la LOREG, i en segon lloc sobre la base de la interpretació restrictiva i proporcional de les normes limitatives del dret a sufragi passiu de l'art. 23 CE", resumeix l'escrit.

També al·lega les previsions del propi Reglament del Parlament sobre incompatibilitats i causes de pèrdua d'escó, a més del que dicta l'Estatut (article 67.2) i la Llei 13/2008 de la Presidència de la Generalitat i del Govern.

En aquest punt, defensa que, a aquests efectes, la Junta "és incompetent per raó de la matèria tenint en compte que no es tracta d'una qüestió de règim electoral i que la incompatibilitat dels diputats és una qüestió que afecta a l'estatut dels diputats, per la qual cosa és el Parlament el que ha de determinar l'afectació de la resolució judicial respecte a l'estatut d'un dels seus membres".

I a més recorda que la sentència judicial que va inhabilitar Torra per no retirar una pancarta de la Generalitat en període electoral encara no és ferma.

Contador

el més llegit

 1. 1

  Es desborda el riu Ter al seu pas per Bescanó (Girona)

 2. 2

  Cau al mar un tram del Pont del Petroli de Badalona (Barcelona) per l'onatge

 3. 3

  Els Bombers busquen un desaparegut durant el temporal a Palamós (Girona)

 4. 4

  Aragonès es desplaçarà aquest dimecres a Palafolls, Blanes i Malgrat de Mar

 5. 5

  Girona activa el pla d'emergència per risc de desbordament del riu Onyar

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista