Publicat 15/12/2021 18:37

El Parlament demana al Govern "plena responsabilitat política i jurídica" per aplicar la immersió

Sessió de control al Govern al Parlament
EUROPA PRESS

Rebutja acatar la sentncia del TSJC que fixa un 25% de castell a les escoles

BARCELONA, 15 des. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha aprovat aquest dimecres que la Conselleria d'Educació de la Generalitat assumeixi "la plena responsabilitat política i jurídica en la instrucció i l'aplicació" de la immersió lingüística a les escoles catalanes, després que Tribunal Suprem ha avalat una sentncia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que fixava un 25% de castell a les classes.

El text aprovat forma part d'una moció de la CUP, que ha comptat amb el suport d'ERC, Junts, la CUP i els comuns, i el vot en contra del PSC, Vox, Cs i el PP; a més a més, la cambra ha rebutjat dues mocions més de Cs i el PP que demanaven que es compleixi el "mínim obligatori" del 25% d'hores lectives en castell i catal, i que s'acati la sentncia del TSJC.

També s'han aprovat els punts de la moció cupaire que demanen que el Govern garanteixi que el catal sigui llengua vehicular, que s'apliqui la immersió lingüística a totes les escoles i que defensi i protegeixi les decisions del Parlament en matria de model lingüístic, i també s'ha aprovat una esmena dels comuns per atendre les demandes dels professionals d'acollida a les aules.

La moció de Cs ha comptat amb una esmena del PSC que demanava condemnar "qualsevol tipus d'escarni, coacció, amenaa, injúria i assetjament" a alumnes i famílies, i especialment en el cas de Canet de Mar (Barcelona), on una família ha demanat que s'apliqui el 25% de castell; i aquest punt ha tingut el suport del PSC, Vox, Cs i el PP i el rebuig d'ERC, Junts, la CUP i els comuns.

DEBAT DELS GRUPS

La socialista Esther Niubó ha cridat el Govern a abordar amb tots els grups parlamentaris la situació després de la sentncia del Suprem, que ha insistit que "no suposa ni la mort ni la fi del catal" a les escoles, on ha de continuar sent llengua vehicular, tot i que hi pot haver altres llengües vehiculars, com el castell i l'angls, segons Niubó.

Mnica Palacín (ERC) ha demanat en debatre la moció de la CUP evitar "solucions mgiques" --com va dir la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, després que la presidenta del Parlament, Laura Borrs, va plantejar que el Govern assumís la direcció del centre de Canet--, i ha demanat al PSC anar a la manifestació de Somescola de dissabte, després de dir a Vox que l'espanyol no existeix, sinó que cal parlar de castell, segons ella.

El diputat de Junts Pep Riera ha posat exemples de testimonis de persones que van arribar a Catalunya des de la resta d'Espanya i defensen la immersió lingüística, i ha acusat el PP, Cs i Vox d'actuar com "dignes hereus dels qui durant segles han perseguit la llengua catalana", i d'utilitzar el sistema judicial per modificar lleis aprovades per majories gairebé unnimes, segons ell, al Parlament.

De la seva banda, Sergio Macián de Greef (Vox) ha augurat que "si el separatisme no assenyalés els nens, milers de famílies demanarien l'ensenyament també en castell", amb referncia al cas de Canet, i ha sostingut que el debat lingüístic a Catalunya no va de llengua sinó d'identitat i d'excloure el castell.

El diputat de la CUP Carles Riera ha criticat que hi ha hagut "carncies i negligncies en l'aplicació" de la immersió per part dels executius catalans, i ha censurat que hagin acatat les sentncies sobre la immersió i hagin renunciat, a parer seu, a defensar el que ha estat aprovat pel Parlament en aquesta matria.

La diputada dels comuns Jessica González també ha acusat les administracions de "relaxar-se" els últims anys en l'aplicació del model lingüístic i el Govern d'una manca d'actualització, i ha defensat que les polítiques lingüístiques no poden estar supeditades al pressupost de la Conselleria de Cultura.

El líder de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha assenyalat que la sentncia del 25% de castell "no és perqu els tribunals dissenyin estratgies pedaggiques, sinó perqu la Generalitat no complia" amb les proporcions a les aules, i ha demanat la reprovació del conseller d'Educació, Josep Gonzlez-Cambray, per enviar, segons ell, una carta als funcionaris per demanar-los incomplir la sentncia.

El president del PP catal, Alejandro Fernández, ha assegurat que el model d'immersió lingüística no és efectiu, vulnera els drets lingüístics d'una part de la societat i no ajuda a la protecció del catal, i ha defensat que aquesta sentncia, "tot i que planteja un canvi tímid, pot acabar sent positiu".