Publicat 07/02/2019 15:16

El Parlament demana al Govern de la Generalitat recuperar la sisena hora en la primria pública el proper curs

Sessió al Parlament de Catalunya
David Zorrakino - Europa Press

BARCELONA, 7 febr. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha aprovat aquest dijous una moció del PSC-Units que demana al Govern catal que es recuperi la sisena hora a tots els centres públics d'educació primria el curs 2019-2020, que s'hi destini el professorat i els recursos necessaris, en el proper exercici pressupostari.

Durant la sessió del ple d'aquest dijous, aquest punt de la moció ha tirat endavant amb l'aval de Cs, el PSC, els comuns, el PP i la CUP i amb l'abstenció dels grups que donen suport al Govern, JxCat i ERC.

També ha tirat endavant un punt transaccionat entre els socialistes, ERC i JxCat i amb el suport de tots els grups excepte dels comuns al fet que el Govern catal incorpori en el proper exercici pressupostari una partida suficient per al servei públic de llars d'infants municipals, de manera que el Govern recuperi "progressivament" el finanament d'un ter del cost mitj d'una plaa --que ha de cobrir almenys 1.600 euros per plaa i any--.

Aquest punt planteja també la tornada del deute de la Generalitat amb els consistoris no retornats des del 2012 que "han hagut de pagar els ajuntaments i les famílies", ha subratllat la socialista Ester Niubó, encarregada de defensar la moció.

Als comuns, tal com ha explicat Yolanda López, la moció els "sembla poca cosa", per la qual cosa han votat 'no' en aquest punt, i ha afirmat que el Govern no governa i que per aix cal posar-los mesures concretes sense ambigüitats, segons ella.

El republic Bernat Solé ha explicat que segons l'Estatut la competncia sobre l'educació dels 0 als 3 anys "és dels governs locals, no obliga la Generalitat a fer la seva aportació, per aix no vol dir que no se senti corresponsable" i ha demanat retornar el deute de la Generalitat amb els consistoris, per de manera racional.

VOT DIFERENCIAT

Un dels punts de la moció demana al Govern que elabori un nou decret d'admissió d'alumnat que suprimeixi el criteri complementari en el procés de preinscripció i matrícula de l'alumnat als centres educatius.

Concretament, el punt que atorga una puntuació de cinc punts a l'alumnat el pare del qual, mare, o tutor escolaritzat hagi estat exalumne del centre, i ha tirat endavant amb els vots a favor de tots els grups excepte del PP i del diputat d'Units, Ramon Espadaler, (incls en el grup socialista, amb qui Units ja va pactar que en algunes votacions es decantarien per opcions diferents).

Espadaler ha explicat que per Units l'ensenyament parteix de dues premisses: "La llibertat de creació del centre i la llibertat de les famílies per triar l'escola que volen per als seus fills", i ha recordat que est d'acord amb l'essncia de la moció sobre la inclusivitat de la moció, que només vota en contra d'aquest punt, que afecta als casos d'empats, per que creu que lesiona els interessos de les famílies a l'hora de poder triar l'educació dels seus fills.

El Consell Executiu de la Generalitat va aprovar aquesta setmana la modificació del decret d'admissió de l'alumnat als centres sufragats amb diners públics que elimina la puntuació complementria en la preinscripció escolar per celiaquia i per pares, tutors i germans que siguin exalumnes del centre per "afavorir la igualtat en l'accés al sistema educatiu".

També s'ha aprovat el punt que demana dotar de recursos el pacte contra la segregació escolar impulsat pel Síndic de Greuges i coimpulsat pel Departament d'Interior amb els vots a favor de JxCat, ERC, el PSC i els comuns, l'abstenció de la CUP i els vots en contra del PP i Cs.

La popular Andrea Levy ha sostingut que aquest pacte "treu la llibertat educativa dels pares per triar l'ensenyament que volen per als seus fills", i ha criticat els partits que defensen el model d'escola catalana quan la comunitat lidera el rnquing d'alumnes en barracons.

Des de CS, Sonia Sierra, ha coincidit amb Levy i ha afegit que Catalunya és la segona comunitat "amb més segregació i l'única que ha destinat zero euros a l'educació dels 0 als 3 anys", i ha demanat acabar amb la segregació lingüística que al seu judici es dona quan només les famílies amb recursos poden educar els seus fills en diversos idiomes.

El cupaire Carles Riera ha celebrat que la moció reflecteixi gran part de les reivindicacions de les entitats i sindicats educatius, per ha explicat que s'abstenen pel que fa al pacte contra la segregació perqu tal com est redactat "en comptes de transformar el model de concertació, el consolida i li dona més recursos, cosa que provoca més segregació".

El diputat de JxCat Xavier Quinquill ha reflexionat que la segregació en molts casos té origen en el nivell econmic i afecta la pública i la concertada, i ha trobat a faltar en la moció socialista "un suport explícit al personal docent davant l'ofensiva policial i política i judicial la raó de ser de la qual és carregar-se el model d'escola catalana".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés