Publicat 7/2/2019 15:16:29CET

El Parlament demana al Govern de la Generalitat recuperar la sisena hora en la primària pública el proper curs

David Zorrakino - Europa Press

BARCELONA, 7 Febr. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha aprovat aquest dijous una moció del PSC-Units que demana al Govern català que es recuperi la sisena hora a tots els centres públics d'educació primària el curs 2019-2020, que s'hi destini el professorat i els recursos necessaris, en el proper exercici pressupostari.

Durant la sessió del ple d'aquest dijous, aquest punt de la moció ha tirat endavant amb l'aval de Cs, el PSC, els comuns, el PP i la CUP i amb l'abstenció dels grups que donen suport al Govern, JxCat i ERC.

També ha tirat endavant un punt transaccionat entre els socialistes, ERC i JxCat i amb el suport de tots els grups excepte dels comuns al fet que el Govern català incorpori en el proper exercici pressupostari una partida suficient per al servei públic de llars d'infants municipals, de manera que el Govern recuperi "progressivament" el finançament d'un terç del cost mitjà d'una plaça --que ha de cobrir almenys 1.600 euros per plaça i any--.

Aquest punt planteja també la tornada del deute de la Generalitat amb els consistoris no retornats des del 2012 que "han hagut de pagar els ajuntaments i les famílies", ha subratllat la socialista Ester Niubó, encarregada de defensar la moció.

Als comuns, tal com ha explicat Yolanda López, la moció els "sembla poca cosa", per la qual cosa han votat 'no' en aquest punt, i ha afirmat que el Govern no governa i que per això cal posar-los mesures concretes sense ambigüitats, segons ella.

El republicà Bernat Solé ha explicat que segons l'Estatut la competència sobre l'educació dels 0 als 3 anys "és dels governs locals, no obliga la Generalitat a fer la seva aportació, però això no vol dir que no se senti corresponsable" i ha demanat retornar el deute de la Generalitat amb els consistoris, però de manera racional.

VOT DIFERENCIAT

Un dels punts de la moció demana al Govern que elabori un nou decret d'admissió d'alumnat que suprimeixi el criteri complementari en el procés de preinscripció i matrícula de l'alumnat als centres educatius.

Concretament, el punt que atorga una puntuació de cinc punts a l'alumnat el pare del qual, mare, o tutor escolaritzat hagi estat exalumne del centre, i ha tirat endavant amb els vots a favor de tots els grups excepte del PP i del diputat d'Units, Ramon Espadaler, (inclòs en el grup socialista, amb qui Units ja va pactar que en algunes votacions es decantarien per opcions diferents).

Espadaler ha explicat que per Units l'ensenyament parteix de dues premisses: "La llibertat de creació del centre i la llibertat de les famílies per triar l'escola que volen per als seus fills", i ha recordat que està d'acord amb l'essència de la moció sobre la inclusivitat de la moció, que només vota en contra d'aquest punt, que afecta als casos d'empats, però que creu que lesiona els interessos de les famílies a l'hora de poder triar l'educació dels seus fills.

El Consell Executiu de la Generalitat va aprovar aquesta setmana la modificació del decret d'admissió de l'alumnat als centres sufragats amb diners públics que elimina la puntuació complementària en la preinscripció escolar per celiaquia i per pares, tutors i germans que siguin exalumnes del centre per "afavorir la igualtat en l'accés al sistema educatiu".

També s'ha aprovat el punt que demana dotar de recursos el pacte contra la segregació escolar impulsat pel Síndic de Greuges i coimpulsat pel Departament d'Interior amb els vots a favor de JxCat, ERC, el PSC i els comuns, l'abstenció de la CUP i els vots en contra del PP i Cs.

La popular Andrea Levy ha sostingut que aquest pacte "treu la llibertat educativa dels pares per triar l'ensenyament que volen per als seus fills", i ha criticat els partits que defensen el model d'escola catalana quan la comunitat lidera el rànquing d'alumnes en barracons.

Des de CS, Sonia Sierra, ha coincidit amb Levy i ha afegit que Catalunya és la segona comunitat "amb més segregació i l'única que ha destinat zero euros a l'educació dels 0 als 3 anys", i ha demanat acabar amb la segregació lingüística que al seu judici es dona quan només les famílies amb recursos poden educar els seus fills en diversos idiomes.

El cupaire Carles Riera ha celebrat que la moció reflecteixi gran part de les reivindicacions de les entitats i sindicats educatius, però ha explicat que s'abstenen pel que fa al pacte contra la segregació perquè tal com està redactat "en comptes de transformar el model de concertació, el consolida i li dona més recursos, cosa que provoca més segregació".

El diputat de JxCat Xavier Quinquillà ha reflexionat que la segregació en molts casos té origen en el nivell econòmic i afecta la pública i la concertada, i ha trobat a faltar en la moció socialista "un suport explícit al personal docent davant l'ofensiva policial i política i judicial la raó de ser de la qual és carregar-se el model d'escola catalana".

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.