Publicat 11/4/2019 18:43:08 +02:00CET

El Parlament demana al Govern i a la Generalitat condemnar els "abusos" del colonialisme

Torrent expulsa Rodríguez (PP) del ple del Parlament
EUROPA PRESS

Demana disculpes per la participació catalana en la "explotació colonial i l'esclavitud"

BARCELONA, 11 abr. (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament ha aprovat aquest dijous una moció d'ERC que demana al Govern central i a la Generalitat condemnar els "abusos comesos contra els pobles originaris durant la conquesta i els tres segles de colonialisme i assumir les responsabilitats" que es derivin del passat.

La iniciativa ha estat aprovada amb els vots favorables de JxCat, ERC, els comuns i la CUP, mentre que el PSC-Units s'ha abstingut, Cs ha votat en contra i els quatre diputats del PP no han participat en la votació.

La moció insta el Govern a condemnar aquests abusos i que exigeixi al Govern central, "la institució hereditria de la metrpolis colonial a través de la qual va participar Catalunya, a condemnar i demanar disculpes oficials a la societat i a les institucions hereditries de les víctimes de l'explotació colonial i l'esclavitud".

Amb aquesta moció, la Cambra també assumeix "les responsabilitats morals de la participació de Catalunya en el colonialisme i l'esclavitud dins de l'imperialisme espanyol", i demana perdó als pasos que el van patir.

SUPORTS

El diputat d'ERC Ferran Civit ha afirmat que demanar disculpes als pobles originaris d'Amrica Llatina pels greuges comesos durant la conquesta és una obligació: "No podem reparar el que van fer, per sí dir que tot all no va estar gens bé i que no s'ha de repetir mai més".

Susanna Segovia (comuns) ha dit que Espanya i Catalunya tenen molt camí per recórrer en la reparació i el reconeixement per aquests fets, i ha defensat que cal anar "més enll de demanar disculpes" i acabar amb totes les formes de colonialisme que es reprodueixen en l'actualitat.

També ho ha defensat Carles Riera (CUP), que ha afirmat que "és bo demanar perdó" i ha repassat la histria de la participació catalana en l'esclavisme assenyalant la connivncia de les classes dominants amb aquesta qüestió.

Des de JxCat, Josep Maria Forné ha apuntat que "condemnar no és suficient, per és un pas endavant" i ha dit que l'única cosa que evita demanar perdó per aquests fets és el supremacisme i el victimisme.

CS I PSC

Matías Alonso (Cs) ha reconegut que durant la histria s'han coms greuges i no s'han respectat els drets humans, per ha demanat no "injuriar" la imatge i la histria d'Espanya.

A més, el socialista Ferran Pedret ha expressat la necessitat que aquest tema es tracti amb un debat "més ser" i ha lamentat que els efectes de la colonialización estiguin presents encara als territoris que el van patir per part de potncies europees.

ALEJANDRO FERNÁNDEZ

El popular Alejandro Fernández ha criticat que els partits independentistes vulguin condemnar fets de fa 500 anys, per que no condemnin l'escarni d'aquest dijous a la candidata del PP, Cayetana Álvarez de Toledo en un acte de l'organització S'ha acabat! a la Universitat Autnoma de Barcelona (UAB)

En aquest sentit, ha demanat al president, Quim Torra, que adopti les mesures necessries per protegir els membres de S'ha acabat! i ha avisat: "O jo mateix posaré una denúncia d'odi contra Torra".