Actualitzat 18/12/2020 17:36 CET

El Parlament demana al Govern central retirar la condició de rei emèrit a Joan Carles I

El president del Parlament, Roger Torrent, en una sessió plenària al Parlament. Barcelona, Catalunya (Espanya), 15 de desembre del 2020.
David Zorrakino - Europa Press

Insta el Govern a presentar en 15 dies un informe sobre les converses amb Xavier Vendrell

BARCELONA, 18 des. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha aprovat una proposta de resolució que insta el Govern a exigir al Govern central que impulsi les modificacions legals oportunes per retirar la condició de rei emèrit a Joan Carles I, a més dels títols, honors i prerrogatives, drets i privilegis de caràcter institucional, protocol·lari i econòmic.

La resolució, una de les que s'ha aprovat en el ple monogràfic sobre corrupció que va sol·licitar Cs, ha tirat endavant amb el vot favorable d'ERC, JxCat i la CUP, l'abstenció dels comuns, i el vot en contra de Cs, el PSC-Units i el PP.

La cambra demana que el Govern reclami a l'executiu central impulsar les mesures necessàries per derogar el delicte d'injúries contra la Corona i la Llei orgànica 4/2015 --coneguda com llei mordassa-- perquè són "lleis que limiten l'exercici dels drets fonamentals i que es fan servir sistemàticament per censurar la llibertat d'expressió", un punt que ha obtingut el vot favorable d'ERC, Cs, els comuns i el PP, el 'no' del PSC, i l'abstenció de JxCat.

En una altra proposta de resolució aprovada, aquest cop dels comuns, el Parlament insta el Govern a excloure de les contractacions públiques, de manera cautelar i fins que no hi hagi una sentència ferma, les empreses presumptament implicades en casos de corrupció.

Així mateix, insta l'executiu català a censurar l'actuació del rei emèrit Joan Carles I per la seva implicació en presumptes casos de corrupció per les suposades comissions il·legals per construir l'AVE a la Meca, i manifesta que cal reformar la Constitució perquè Espanya sigui una república.

PLE SOBRE CORRUPCIÓ

D'altra banda, el Parlament ha aprovat una proposta de resolució del PSC que insta el Govern a presentar, en un termini de 15 dies, un informe de la Conselleria de Presidència que especifiqui el contingut de les reunions de l'exconseller d'ERC Xavier Vendrell --investigat en l'operació Voloh de presumpte desviament de fons públics per finançar el procés independentista-- amb els departaments d'Educació, Salut, Territori i Sostenibilitat, i de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat.

Aquesta resolució ha tirat endavant amb el vot favorable del PSC, els comuns i el PP, i l'abstenció de la resta de grups.

La cambra també ha aprovat una proposta de la CUP que exigeix al Govern que aprovi la llei de finançament de partits i reducció de despeses electorals, a més d'augmentar la transparència i el control ciutadà sobre la contractació pública.

Així mateix, ha donat el vistiplau a una proposta conjunta d'ERC i JxCat que insta el Govern a continuar impulsant polítiques de govern obert per a la gestió pública eficient, ètica i pròxima a la ciutadania, i una altra en la qual demanen a l'executiu que aprovi el projecte de decret llei 19/2014, de transparència, accés a la informació pública i bon govern.

Finalment, ha aprovat una proposta de resolució del PP que reclama al Govern establir de manera immediata mecanismes de control i fiscalització del patrimoni dels membres de l'executiu català, alts càrrecs de l'Administració i directius del sector públic de la Generalitat per avaluar i detectar possibles situacions d'enriquiment injustificat durant l'exercici del càrrec.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés