El Parlament demana al Govern que actuï per tancar les centrals nuclears el 2027

Publicat 11/7/2019 14:32:02CET
El ple del Parlament
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

BARCELONA, 11 jul. (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament ha aprovat aquest dijous una moció dels comuns que demana al Govern que dugui a terme les accions necessàries per acordar amb el Govern central un pla per tancar les centrals nuclears catalanes l'any 2027.

La iniciativa ha estat aprovada amb el vot favorable de JxCat, ERC, el PSC-Units, els comuns i la CUP, mentre que el PP hi ha votat en contra i Cs s'ha abstingut.

Així mateix, la moció insta el Govern a utilitzar el marc competencial actual per fer efectiva la prohibició del 'fracking' a Catalunya i "agilitzar" els treballs perquè l'impost sobre vehicles contaminants es pugui començar a aplicar l'1 de gener del 2020.

Un altre dels punts que s'han aprovat reclama al Govern que prepari una "cimera catalana del canvi climàtic" que s'hauria de celebrar en un termini màxim de sis mesos.

A més, el Parlament ha constatat que, "malgrat la gravetat de l'emergència climàtica, el Govern no ha desplegat" la Llei del Canvi Climàtic, per la qual cosa li demana que la desplegui de manera efectiva.

La moció incloïa diversos punts que s'han rebutjat, com un que demanava al Govern crear el Departament de Transició Ecològica amb rang de Vicepresidència per coordinar de manera transversal les polítiques estructurals de les conselleries de la Generalitat.

També instava l'Executiu a dur a terme les accions necessàries per crear un operador energètic públic d'àmbit català abans d'acabar el 2019 i pretenia que la Cambra declarés prioritari impulsar "un nou acord social i verd de país per fomentar una economia descarbonitzada i que tendeixi al decreixement".